У соцмережах та соціальних медіа в Черкасах активно обговорюють питання одного з провідних місцевих комунальних підприємств, що надає послуги кожному мешканцю Черкас. Одночасно з постійним здорожчанням послуг для мешканців, зростають і зарплати директора та його оточення. Ми спробували розібратися в чутках і з’ясувати, що в них є правдою.

Мова про Черкасиводоканал. Тема, що не сходить із вуст місцевих депутатів. Напевне, перш за все — завдяки спекулятивним заявам декого з них на кшталт «Відібрати та поділити!» (мова про повернення в управління місту міських очисних споруд). Тема, що стала перехідним політичним прапором ось уже котру депутатську каденцію поспіль і не втрачає актуальності понад десять років! І лише поодинокі депутати міськради намагаються достукатися до сердець своїх колег і донести їм справжні причини конфлікту навколо підприємства.

Дивіться також: МІСЬКИЙ ГОЛОВА НЕЗАДОВОЛЕНИЙ СІМЕЙНИМ БІЗНЕСОМ ДИРЕКТОРА «ЧЕРКАСИВОДОКАНАЛУ»

У чому секрет «живучості» теми? Та перш за все тому, що насправді вона далеко не ключова для КП «Черкасиводоканал», а виконує роль громовідводу, що привертає увагу не дуже далеко просунутих у знаннях техніко-економічних нюансів місцевих депутатів, що в гонитві за популізмом вперто не помічають інших питань і претензій до комунального підприємства, про які вже котрий рік поспіль пишуть ЗМІ, заявляють громадські активісти та політики — сімейний підряд у керівництві КП та дуже дивне бізнес-сузір’я, що утворилося навколо підприємства.

Дивіться також: НА ВИКОНКОМІ ВЧЕРГОВЕ РОЗГЛЯДАЛИ ПИТАННЯ ЧЕРКАСЬКОГО ВОДОКАНАЛУ

Почнемо з того, що у Сергія Овчаренка, багаторічного директора підприємства, закінчився термін контракту керівника КП. Контракт має підписати міський голова. Який, своєю чергою, судячи із публічних заяв, не  в захваті від результатів роботи комунальника і неодноразово висловлював на його адресу доволі вагомі звинувачення: від отримання невиправдано високої заробітної плати до створення для громади міста проблем, адже внаслідок невиконання зобов’язань за міжнародними кредитами Мінфін вніс місто Черкаси в чорний список, і громада та інші комунальні структури Черкас не можуть отримати кредити, що критично потрібні Черкасам для підтримки та оновлення, перш за все, застарілої комунальної інфраструктури.

Але чому Сергій Овчаренко просидів на своїй посаді до закінчення терміну контракту, і, подейкують, має всі шанси отримати продовження?

Справа в політичному лобі та тісному взаємозв’язку з певними політичними силами та місцевими політико-кримінальними кланами.

Міська рада спрямувала директору КП офіційного листа, що не має намірів продовжувати з ним контракт. Директор КП у відповідь попросив продовжити контракт хоча б на рік. Чому на рік? Ми поставили ряд уточнювальних запитань людям, що перебувають «у темі» комунального господарства міста — працівниками департаментів міськради, і, звісно не оминули і наші джерела всередині КП. 

Цікаво, але відразу кілька джерел доволі відверто пов’язали директорство Сергія Овчаренка з діяльністю однієї відомої бізнес-групи, яку очолює в місті Андрій Бородай та до складу якої відносять депутатів Черкаської облради від ПЄСа та ОПЗЖ. Дивний симбіоз? Та ні, в Черкасах використання партійних франшиз представниками однієї бізнес-кримінальної, на думку колишнього генерального прокурора України Юрія Луценка, групи є доволі типовим явищем, що унеможливлює політичну та економічну конфронтацію. 

Також стало відомо, що компанія з орбіти А.Бородая вчергове намагається забудувати висотними будівлями ділянку заповідного Черкаського бору навколо так званої «Андріївської дачі» в Соснівці. Напевне, всі пам’ятають історію з масовими протестами, що викликали плани компанії, яку пов’язували із Бородаєм, отримати дозвільні документи на будівництво тут житлової забудови. Кілька років тому на захист Соснівки піднялися тисячі містян. Однак горе-бізнесмени не залишили свої наміри й тихим поступом продовжують їх втілення.

Дивіться також: МІСЬКВИКОНКОМ СКАСУВАВ МІСТОБУДІВНІ УМОВИ ДЛЯ БУДІВНИЦТВА НА МІСЦІ «ДАЧІ АНДРЕЄВА»

За інформацією наших джерел, до міськради в жовтні цього року надійшли документи на забудову території у 2 га висотними житловими будинками. Висока ймовірність того, що міськраді буде дуже важко знайти аргументи та відмовити забудовнику.

Але в цій усій історії є одне суттєве і важливе «але». Ця ділянка є віддалена від міських комунікацій. Перш за все від водопостачання та водовідведення. Для висотних будинків потрібно підвести потужні магістралі. А їхня вартість за сьогоднішніх економічних умов за розрахунками, наближається до вартості самого будівництва і робить собівартість квадратних метрів нерухомості космічною і неконкурентною. От і вирішили бізнесмени руками директора КП пролобіювати будівництво магістральних трубопроводів коштом міста? Мовляв, це ж місто зацікавлене в розбудові інфраструктури?

На реалізацію проєкту підключення майбутнього будівельного майданчика на кручах над Дніпром потрібно приблизно рік. Тим більше, наші джерела стверджують, а ми припускаємо, що Овчаренко пообіцяв забудовнику підвести комунікації, а після залишення посади забезпечив себе новим місцем роботи?

Про зв’язки директора КП та компаній із орбіти Бородая може свідчити й аналіз тендерів, які проводило КП, та перелік структур, що їх вигравали. Тому, що велика їх кількість також є компаніями з орбіти Андрія Бородая? Запитання не зовсім риторичні, але дають можливість припустити справжню причину, чому комунальник так тримається за свою посаду.

Однак, цілком ймовірно, це далеко не всі мотиви, за якими Сергію Овчаренку було б краще залишити свою насиджену посаду і не сприймати її в якості спадкового трону. Бо посада директора, хоч  і гарантує фантастичну для Черкас заробітну плату, але не може бути передана у спадок. Але це вже інша історія.

«Антена» підготувала журналістські запити та спробує з’ясувати, чи є правдою те, що заробітна плата директора, яка перевищує 100 000 грн на місяць, чи є правдою те, що у КП працюють кілька його родичів, і про їхню плідну працю в інших працівників КП вже сформувалася думка про приватну керівну «династію». Але це тема для наступної нашої публікації.

Від antenna