Міський голова незадоволений сімейним бізнесом директора «Черкасиводоканалу»

Про шантаж із боку керівника комунального підприємства заявив в ефірі телеканалу «Антена» міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, аналізуючи роботу комунальних підприємств міста. Очільник Черкас не уточнив, у чому саме полягає шантаж із боку директора КП «Черкасиводоканал» Сергія Овчаренка, а також підтвердив інформацію джерел телекомпанії, що серед підлеглих у Овчаренка — дружина та інші родичі.

Зокрема, Бондаренко заявив, характеризуючи Овчаренка:

— Нормальний керівник, але вже давно переплутав підприємство громади і підприємство Черкаської міської ради зі своїм особистим. Я вже не кажу про скарги персоналу особисто мені, не кажу про перевірки прокуратури про нарахування премій своїй власній дружині і родичам. У нас є запити і все інше. Я вже не кажу про нереєстрацію податкових накладних. Про порушення, що виявила аудиторська служба — керівник водоканалу допустив грубі порушення законодавства, а потім відкликав із суду заяву проти аудиторської служби.  Від нього не залежить нічого в самій діяльності підприємства. Є колектив, якому я сказав, що плани стосовно модернізації не міняються, а що буде з керівником — вирішимо.

Чотири роки тому він казав: хоч би доробити до кінця цей контракт, і все, йду на пенсію. Перед виборами прибіг, почав шантажувати одного з моїх заступників, Ігоря Волошина, що «от би мені контракти підписали»… Ну підписав на рік я йому ще один контракт. Знову зараз починається цей шантаж. Мені здається, що вже досить, — підсумував мер розмову.

Як ми раніше повідомляли, КП «Черкасиводоканал» серед підприємств міста, де незабаром може бути змінено керівництво. Численні порушення законодавства виявила і перевірка Державної аудиторської служби.

За цих умов, найімовірніше, директор «Черкасиводоканалу» незабаром втратить свою посаду. І, попри намагання окремих місцевих політиків подати ситуацію як політичний тиск із боку мера, скоріше за все, звільненням може і не обмежитися.

Дивіться також: НА ВИКОНКОМІ ВЧЕРГОВЕ РОЗГЛЯДАЛИ ПИТАННЯ ЧЕРКАСЬКОГО ВОДОКАНАЛУ

Лише епізод з працевлаштуванням на підприємство родичів багаторічного директора тягне на повноцінну корупцію. Директор КП, маючи наявний конфлікт інтересів, підписував накази на преміювання своєї дружини та інших родичів, що працевлаштовані на комунальному підприємстві на керівні посади.

Якщо уважно вивчити декларацію Сергія Овчаренка за 2020 рік, то можна з’ясувати, що керівник підприємства, яке не сплачує контрагентам за послуги, постійно отримує фінансову підтримку з міського бюджету і при тому підвищує вартість своїх послуг для черкащан, отримав майже мільйон гривень заробітної платні – а саме 953636 грн, що в середьному становить близько 80 тис. грн щомісячно. Його дружина Лідія Михайлівна має дещо скромнішу зарплату у 273984 грн у рік (22984 на місяць).

Маючи пенсійний вік, Сергій Овчаренко отримує ще й додатково до чималої зарплати доволі вагому пенсію — щомісячно по 16412 грн. Також директор комунального підприємства отримав майже 15 тис. грн відсотків за банківськими вкладами, на яких задекларував понад 1,5 млн грн та 22 тис. американських доларів.

Дивіться також: У КП «ЧЕРКАСИВОДОКАНАЛ» МОЖЕ ЗМІНИТИСЯ ДИРЕКТОР?

Отже, ми бачимо, що робота в КП — підкреслимо: проблемному КП — принесла людині чималі дивіденди, з якими можуть зрівнятися доходи далеко не кожного приватного підприємця. Але є лише різниця в тому, що директор КП ці кошти отримує із нашої з вами кишені. І дуже часто не за високі показники в роботі.

Припустимо, якби плата за водопостачання та каналізацію для населення щорічно знижувалася, проводилися не аварійні роботи, а масштабні реконструкції мереж за рахунок прибутків підприємства, а не міського бюджету, купувалася нова техніка, вчасно сплачувалися відсотки по кредитах, «Черкасиводоканал» був би зразком успішного підприємства громади, — то й заробітна плата не дивувала б. А так ми маємо реально систему, що схожа на обкладання податком кожного черкащанина. Податок називається «на утримання родини директора водоканалу». Цікаво, як пересічні містяни поставилися б до такої інновації?

Вочевидь, можна завершити фразою міського голови: «Вже досить».