Минулого року громаду сколихнула новина про затримання високопосадовця Черкаського обласного ТЦК та СП Валерія Ястреба співробітниками військової контррозвідки і звинувачення офіцера в шпигунстві на користь росії.


Повний текст нашого репортажу-розслідування, також доступний на закритому телеграм-каналі. Там ви зможете його й обговорити…

УВАГА! Для доступу до нашого ТГ-каналу ви маєте перейти за запрошувальним посиланням.

Інформація шокувала, адже Ястреб був одним із керівників “військкомату”, мав доступ до інформації про особовий склад військових підрозділів та впливав на комплектування частин. Можливо, був присутній на засіданнях керівництва ТЦК, де планувалися заходи з оборони міста від загарбників. Ви усвідомлюєте всю глибину можливостей ймовірного агента москви в Черкасах?

Ми провели власний аналіз судового рішення та його наслідків, та спробували дати відповідь, чому лише 2 роки тюрми? І завдяки кому отримано такий людяний вирок, тоді як, наприклад, за відмову бути мобілізованим чи самовільне залишення частини суди засуджують на 5 років ув’язнення, до речі, набагато суворіше, ніж за корупцію чи крадіжки.

Соснівський районний суд Черкаської області розглянув справу офіцера. Ми надаємо вам декілька цитат із судового вироку. Зазначимо лише, що судовий розгляд відбувався відкрито, справа не була засекреченою, як зазвичай відбувається при розгляді справ, де фігурує державна таємниця, однак не викликала жодного інтересу ані громадськості, ані журналістів.

Валерія Костянтиновича Ястреба було звинувачено у вчиненні кримінальних правопорушень — злочинів, передбачених ч. 1 ст. 436-2,ч.3 ст. 436-2 КК України.

Фабула кримінальної справи звучить наступним чином: “діючи з прямим умислом, з мотивів несприйняття чинної української влади та схвалення політики країни-агресора, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, 05 квітня 2022 року о 15:37:10 з використанням належного йому мобільного терміналу у режимі телефонії при спілкуванні з дружиною, виправдовує потребу так званої «денацифікації» як одного зі складників збройної агресії росії, оскільки, з його слів, Україна постає як насичена бандерівцями!»
 – Повторно, діючи з прямим умислом, з мотивів не сприйняття чинної української влади та схвалення політики країни-агресора перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, 05 червня 2022 року об 17:13:22 з використанням належного йому мобільного терміналу у режимі телефонії при спілкуванні з ОСОБА_11, яка користується абонентським номером, виправдовує і визнає правомірною агресію Росії, вважаючи українців ворогами, з якими він воює.
Крім того, він заперечує військові злочини російських військовиків у Бучі, переадресовуючи ці звірства на українців-бандерівців.
– Повторно, діючи з прямим умислом, з мотивів несприйняття чинною української влади та схвалення політики країни-агресора перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, 14 липня 2022 року о 13:28:48 з використанням належного йому мобільного терміналу у режимі телефонії при спілкуванні з дружиною, обговорює ракетний удар по м. Вінниця, та, розповідаючи про обурення своїх колег щодо завданого удару по школі, визнає правомірною збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році.

У справі наведено ще ряд приголомшливих фрагментів розмов, записаних спецслужбою, які яскраво свідчать про настрої високопосадовця “військкомату”.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю та зазначив, що факти, викладені в обвинувальному акті, відповідають дійсності. У вчиненому щиро розкаявся, вину усвідомив та повністю визнав, просив суворо не карати, надавши шанс на виправлення. Також просив врахувати, що під час судового розгляду він визнавав свою провину, зробивши для себе належні висновки, засуджує свою поведінку. Крім того, обвинувачений зазначив, що в цей час він надає допомогу ЗСУ шляхом перерахування коштів на підтримку української армії на потреби військових, надавши відповідні докази. Чи не цікавий доказ чистоти намірів?
Суд узяв до уваги добровільні пояснення обвинуваченого, визнав його винним у вчиненні кримінальних правопорушень — злочинів, та присудив покарання у вигляді 2 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Весь період судового розгляду справи звинувачений перебував на волі під заставою.

Черкаський обласний апеляційний суд, розглянувши апеляційну скаргу, залишив вирок без змін. Після рішення апеляційної інстанції колишній офіцер має відправитися до тюрми, де, ймовірно, відбуде лише половину терміну покарання та вийде на волю.

Засудженому було повернуте арештоване майно, серед якого автомобіль, мобільні телефони, комп’ютери та катер.

На запитання, чому «шпигуну» було присуджено такий м’який вирок і чи винен у цьому суд, зазначимо, що попри голосний анонс, слідство не висунуло жодних інших звинувачень, крім означених, і судді розглядали виключно ті матеріали, про які йшла мова в справі. А там, як виявилося, навіть не було натяку на шпигунство.

Доказова база справи — телефонні розмови фігуранта. Про інші докази або хоча б натяк на них не згадується в матеріалах справи. Ймовірно, контррозвідники СБУ отримали доступ до прослуховування розмов підозрюваного за санкцією суду в рамках контррозвідувальних заходів, що відбувалися в перші місяці війни. Але улов не виявився таким масштабним, як думалося. За кілька місяців “роботи” оперативників слідство отримало лише телефонні розмови, які сприймаються зараз як ниття підстаркуватого прихильника “руського міру”, що якимось боком затесався в дружній та об’єднаний корупційною ідеєю колектив.

Слід зазначити, що батько фігуранта — Костянтин Ястреб — є яскравим представником старої черкаської комуністичної еліти. Після отримання Незалежності Україною, батько, до того кадровий працівник партійно-господарчих радянських органів, був призначений керівником Черкащини — “представником Президента України в Черкаській області”, нинішніми словами “губернатором”.

За великим рахунком, проведена колосальна “профілактична” робота спецслужбами, слідством, прокуратурою та судом, витрачено за цей період шалені кошти, але нічого, крім відвертостей зі знайомими та дружиною, не було доведено. Проте звинувачення дружині, що в розмовах так палко підтримала свого чоловіка, пред’явлено не було. Тоді й виникає питання: чи не простіше було просто звільнити офіцера та поставити незручні запитання керівнику Черкаського ОТЦК та СП полковнику Веретельнику, якого звільнили після рішення РНБО лише нещодавно, в рамках кампанії по боротьбі з корупцією у військкоматах. Адже скандал з Валерієм Ястребом не став останньою справою, порушеною проти керівництва установи. В Соснівському суді у Черкасах розглядаються й інші справи, серед яких справа, де заступник обласного комісара з виховної роботи звинувачується в організації злочинної схеми втечі за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

Репортаж з телефонними розмовами фігуранта та повідомленням СБУ про завершення судового розгляду справи додається за посиланням.

Автор: Валерій ВОРОТНИК, журналіст.

Від antenna