Правоохоронці розслідують низку кримінальних проваджень стосовно неправомірних дій працівників ОТЦК та СП. Серед інших — хабарі та систематичне отримання неправомірної вигоди посадовими особами керівної ланки “військкомату”.

Про це “Антені” повідомило джерело в правоохоронних органах, що побажало зберегти конфіденційність. За інформацією, протягом 2022 та 2023 років офіцери, що обіймали керівні посади в ОТЦК та СП, організували систему надання корупційних послуг несумлінним громадянам, які виїздили за кордон, бронювання співробітників та отримання відстрочки від мобілізації. Справи розслідують столичні правоохоронці.

2017 рік, волонтер, голова ГО “Воїни АТО Черкащини” О.Халамейдик просить владу відмовитися від імітування допомоги воїнам АТО

Як повідомлялося раніше, в Соснівському суді Черкас розглядається кримінальна справа стосовно колишнього заступника обласного комісара з виховної та політичної роботи Олександра Халамейдика, якого близько року тому правоохоронці затримали разом із його водієм при отриманні хабаря. Джерела в Черкаському обласному ТЦК та СП розповіли “Антені”, що за час, що справа розслідувалася, посадовець двічі отримував зірочки на погони. Ще на початку повномасштабної війни Халамейдик був майором, протягом року йому достроково було вручено погони підполковника, нині він уже полковник. Яким чином військкоматівський тиловий службовець зробив таку карколомну кар’єру, джерело сором’язливо змовчало.

Скрін-шот з Єдиного державного реєстру судових рішень
Працівники ТЦК та СП в Черкасах застосували силу проти особи, що відмовилася отримувати повістку

Між іншим, за інформацією ЗМІ, нині по Україні розслідується понад 100 кримінальних проваджень щодо посадових осіб різних ТЦК. На думку юристів та експертів, система військкоматів, що змінили назву на Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, потребує глибокого реформування, оскільки практично не змінювалася з радянської доби, є неефективною та глибоко корумпованою, неспроможною виконувати покладені на неї функції. В гонитві за показниками, дуже часто працівники ТЦК порушують Конституцію, чинне законодавство та права громадян. А їхні демонстративні протиправні дії дискредитують Збройні Сили, підривають довіру населення до Сил оборони України, демотивують громадян добровільно вступати до її лав.

Скрін-шот системи Уou control

Крім того, за інформацією Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, Черкаський ОТЦК та СП має скасовану державну реєстрацію.

В архівах “Антени” чимало цікавих матеріалів за участю нинішніх фігурантів кримінальних розслідувань. Серед іншого відео, відзняте в редакції у 2017 році. Олександр Халамейдик, Голова ГО “Воїни АТО Черкащини”, просить владу відмовитися від імітування допомоги воїнам АТО. Мине кілька місяців, і капітан Халамейдик підпише контракт із ЗСУ, а на початку повномасштабної війни вже майор Халамейдик проявить себе справжнім героєм — лише за рік отримає дві позачергові зірки на погони та стане фігурантом кількох кримінальних проваджень, які загрожуватимуть йому десятиліттям тюремного ув’язнення. Справжній полковник?

Від antenna