Набирає обертів скандал, що виник під час засідання виконкому

Нагадаємо, член виконкому від громадськості Дмитро Кухарчук зробив зауваження присутньому підприємцю, що той нехтує державною мовою під час свого виступу. На що активіст отримав брутальні заперечення. Обурений Дмитро Кухарчук, що є, до речі, представником Цивільного корпусу Азову, намагався вивести із зали засідання провокаторів. Під час короткої сутички один з них, а саме підприємець Лисак отримав доброго стусана. Але засідання виконкому все ж було продовжене. Більшість присутніх ухвалила рішення про знесення нелегальних МАФів. Саме цьому рішенню намагалися запобігти так звані підприємці, будь-що намагаючись зірвати засідання виконавчого органу Черкаської міськради.

Але не все так просто в цій історії. На думку багатьох наших експертів група підприємців, очолювана паном Лисаком свідомо маніпулює ситуацією, намагаючись заховати власний інтерес, а саме збереження незаконних торгівельних споруд, за суто політичними гаслами. Про це розповів нашим кореспондентам заступник міського голови Ігор Коломоєць:

– Вчора відбулося засідання міського виконкому, яке в черговий раз хотіла зірвати  група підприємців під керівництвом пана Лисака та пана Шматка, коли постало питання про знесення їхніх кіосків. Я вважаю, недоцільно було запускати їх до зали і давати привід для зриву засідання. На сьогоднішній день підприємці Лисак та Шматко несуть загрозу для Черкаської міської влади у зв’язку з тим, що не платять податки. Кожна людина розуміє, що 5% від продажу акцизних товарів йде в бюджет міста, а вказані особи не поповнюють скарбницю і ведуть незаконну підприємницьку діяльність.

Ще багато місяців тому наш телеканал звернув увагу на діє в Черкасах фактично п’ятої проросійської колони, що зробила ставку на протестну групу підприємців-нелегалів і за їх допомогою намагається будь-що дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в місті. При тому достатньо вільно маніпулюючи найширшим спектром гасел – від вимог зупинення зростання комунальних тарифів до збереження стихійної торгівлі на вулицях Черкас. Про це, зокрема на своїй сторінці в «Фейсбук» неодноразово заявляв політичний експерт та журналіст Валерій Воротник.
Зокрема, у коментарі він зазначив:

– Яка країна, такі і теракти. Я переконаний в даній ситуації ці «рускагаварящіє гражданє» свідомо маніпулюють і провокують ситуацію. І це триває вже котрий місяць поспіль. Мета – узаконити незаконні МАФи. Кацапська мова – то дивна узагальнююча характеристика тих, хто вважає, що їм можна все лише тому, що вони були проти Одарича. Совпадєніє?, – задає риторичне питання журналіст?

Звертає увагу на ситуацію і заступник міського голови Черкас Генадій Шевченко, відзначаючи повну бездіяльність правоохоронців перед відверто політичною провокацією.

– Хочу звернутися до прокуратури, до СБУ, поліції з проханням втрутитися у ситуацію і покласти край свавіллю певних громадян, які використовують мовне питання в своїх корисних інтересах. Мовне питання не має нічого спільного з нелегальним бізнесом. Тому, якщо певні групи хочуть використовувати сепаратистські гасла та лозунги і діяти в неправомірний спосіб, я вимагаю, щоб правоохоронці втрутилися у ситуацію, поки вона не вийшла з-під контролю, – зазначив Геннадій Шевченко.

Як буде надалі розвиватися ситуація, поки невідомо. Також залишається загадкою реагування на події з боку правоохоронців – поліції, Служби безпеки, адже в сфері інтересів останньої знаходиться діяльність проросійських провокаторів.

– Черкаська міська рада не буде терпіти закликів до сепаратизму та пропаганди російського світу у нашому місті. І мова Черкаської міської ради має бути лише українською, – заявив заступник міського голови Ігор Коломоєць.

У Черкасах 80-річний художник створює картини із соломи

Художник Іван Сердюк представив ювілейну виставку робіт із соломи під назвою “Шануймося, українці!”. За допомогою природнього матеріалу митець відтворює картини народного життя. Зокрема, він зображає побут українців, обряди та звичаї, ілюструє твори українських письменників та створює образи Святих.

Розповідає, що до витворів із соломи прийшов уже на пенсії після смерті дружини. За допомогою образотворчо-прикладного мистецтва художник відчуває свою соціальну значимість.

Планів на майбутнє Іван Сердюк не будує, каже, що живе “на у Бога позичених днях”.

Кременчуцьке водосховище забруднене цинком, хромом та важкими металами

Керівництво області обговорило надзвичайну ситуацію на Кременчуцькому водосховищі та інших річках. Як відомо, цьогоріч у багатьох районах Черкащини сталося екологічне лихо, внаслідок чого загинули біоресурси. Серед основних причин – забруднення Кременчуцького водосховища суб᾽єктами господарювання.

За словами керівника обласної метеорологічної служби Віталія Постриганя. Цього літа вода у Кременчуцькому водосховищі прогрілася до 27 градусів ще наприкінці червня, що спричинило розмноження синьо-зелених водоростей.

Загалом протягом року в акваторії міста Черкаси здійснюється 100 проб води, найчастіше у ній знаходять цинк, хром та важкі метали.

Піклуватися очищенням водойм, на думку обласної влади, повинні органи місцевого самоврядування, які мають повноваження витрачати природоохоронні кошти.

Кількість ДТП у Черкасах зросла на 20%

Про це повідомляють в обласній поліції. У серпні правоохоронці особливо ретельно вистежують порушників у рамках місячника безпеки дорожнього руху. Вражаючу статистику наводять керівники Управління превентивної діяльності Нацполіції в Черкаській області.

За інформацією правоохоронців, найнебезпечніша ділянка для водіїв – Черкаська дамба, найпоширеніший вид ДТП – наїзд на пішохода. Серед основних причин зіткнення – недотримання безпечної швидкості, відволікання водія, порушення правил при переїзді перехресть та керування транспортним засобом у нетверезому стані. На жаль, водіїв не лякають штрафи, які цьогоріч зросли. За вживання алкогольних напоїв за кермом доведеться сплатити 10 тис. грн. та позбутися прав. Натомість кількість нетверезих водії зросла на 20%. Правоохоронці здивовані та сподіваються на підвищення рівня відповідальності водіїв.