З лісу до домівок черкащан: як вирощують, охороняють та реалізовують новорічні ялинки

Перед тим, як стати головною прикрасою оселі, дерево живе на спеціальній плантації. Аби сосна досягла хоча б метрової висоти має минути щонайменше три роки. Тому хвойні ретельно оберігають від браконьєрів. Зазвичай напередодні новорічних свят у державної лісової охорони розпочинається гаряча пора. Йдеться про цілодобове чергування на плантаціях. Хвойні вирубують лише у відведених для цього місцях та виключно під замовника.

Нині 72 бригади лісівників вдень і вночі чатують у місцях вирощування хвойних. Патрулюють територію пішки, за допомогою автівок, квадрокоптерів, та фотопасток. Цьогоріч уже двоє браконьєрів попалися на гарячому.

Наразі на Черкащині триває операція «новорічна ялинка». Протягом дня поліція перевіряє до 30 автомобілів, особливо ті, що виїжджають з лісосмуги та мають технічні можливості для перевезення вантажу.

Попит на новорічні дерева починає рости традиційно напередодні Дня Святого Миколая. Тож на ялинкових ярмарках у лісництвах уже красуються перші хвойні на продаж. Серед пропозицій є сосни та ялинки, у тому числі в горщиках. Вони дещо дорожчі, але мають неушкоджену кореневу систему для висадки в грунт. Лісівники закликають черкащан купувати ялинки у законний спосіб та не мати проблем напередодні новорічних свят.

Черкаські лісівники показали, де живуть новорічні ялинки.