На товариство накладено фінансові санкції за порушення трудового законодавства

Фахівці Управління при проведенні інспекційного відвідування виявили, що директор товариства з обмеженою відповідальністю, що веде діяльність у сфері оптової торгівлі (торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів), виконував трудові обов’язки без належного оформлення трудових відносин.

Інспектори праці з’ясували, що протягом І півріччя 2018 року з директором товариства укладено договір цивільно-правового характеру, проте акти виконаних робіт відсутні, а оплата за виконання обов’язків директора здійснювалася у розмірі 100 грн щомісячно.

«Чинним законодавством передбачається можливість виконання роботи як за трудовим, так і за договорами цивільно-правового характеру (далі – ЦПХ), але з урахуванням ряду особливостей. Основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності, а предметом цивільно-правових договорів є отримання певного матеріального результату, що вимірюється у конкретних фізичних величинах», – поінформувала керівника товариства інспектор праці Оксана Сотник.

Тобто, має місце фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, наказу (розпорядження) про прийом працівника на роботу та повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби про прийом найманого працівника на роботу. Відповідно, на товариство накладено фінансові санкції у розмірі 111 690 грн.