З квітня лікарі видаватимуть електронні рецепти

Черкаси – серед п’яти міст України, в яких з 1-го січня впроваджують пілотний проект «Електронний рецепт», що відбувається в рамках урядової програми «Доступні ліки».

Тепер містяни, маючи роздруковану або електронну копію рецепту, зможуть отримувати ліки в аптеках, які підписали договір щодо запровадження електронного рецепту.

У цілому за програмою «Доступні ліки» для міста Черкаси було витрачено 1 млн 400 тис грн. На сьогоднішній день уже виписано тисячі рецептів.

За словами начальника департаменту охорони здоров’я ЧМР Олега Стадника електронний рецепт – це один із модулів автоматизації, який сприяє більш ефективній, організованій роботі лікарів та економії часу відвідувачів поліклінік.

У лікарів стане менше рутинної паперової роботи. Наприклад, тепер буде достатньо знайти назву медичного препарату, щоб він автоматично відобразився в рецепті

Після заповнення електронної форми лікарем, рецепт автоматично з’являється в аптеках, які підписали угоди з поліклініками. На сьогоднішній день у Черкасах уже 57 аптек підписали угоди з поліклініками і фактично готові надавати ліки за електронними рецептами.

Нова система дозволяє також краще слідкувати за процесом видачі ліків. В минуле відходять часи, коли під однаковими номерами різні рецепти, незрозуміла кількість виданих рецептів лікарям для заповнення, неясність ситуації: чи дійшов пацієнт до аптеки.

Але є і недоліки. Через велику кількість людей, що потребують доступних ліків, виділені кошти по програмі «Доступні ліки» закінчилися. Це породжувало невдоволення містян. Що називається, Капля в морі – 50 тисяч гривень з обласного бюджету – надійшли лише 25 березня.

Згідно з планами МОЗу, першого квітня програма «Доступні ліки» запрацює не лише в містах, де пройшла обкатку, але і по всій країні, та має фінансуватися з центрального бюджету.

Як працюватиме нова програма, – в тестовому режимі, що називається, на собі – перевірили кореспонденти «Антени».