Цукровий діабет на Черкащині: статистика та причини захворювання

Щорічно 14 листопада у світі відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Цей день служить нагадуванням всьому прогресивному людству про невпинну поширюваність цбого захворювання. Започатковано цей День 14 листопада 1991 року. Тоді IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) провели акцію для координації боротьби з цукровим діабетом у світі. Дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Починаючи з 2007 року, відмічається під егідою Організації Об’єднаних Націй.

Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (атеросклероз, рак і цукровий діабет).

За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

Актуальність проблеми зумовлена масштабністю розповсюдження цукрового діабету. Станом на сьогодні у всьому світі зареєстровано близько 200 млн випадків, проте реальна кількість хворих близько у 2 рази більша (не враховані особи з легкою формою, яка не потребує медикаментозного лікування). При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років — подвоюється. Як наслідок, катастрофічне зростання кількості хворих набирає характер неінфекційної епідемії.