“ІТ-компанія” Євпака лише за цей рік “кинула” державу на 62 тисячі гривень за електроенергію — ЗМІ

Виявляється, його “велика ІТ-імперія” зосереджена у його приватному домоволодінні, і за електроенергію він платить, як побутовий споживач, а навіть не як ФОП. Будинок Євпака щомісячно споживає значні обсяги елекроенергії (бо ж для сфери ІТ – це основний енергоносій), сплачуючи при цьому не 2,7 грн. за 1 кВт , а 0,9 грн. за перші 100 кВт та 1,68 грн. за обсяг понад 100 кВт. Таким чином, лише протягом січня–серпня 2020 року побутовим споживачем Євпаком спожито 52 087 кВт електроенергії та сплачено 77 834, 16 грн. за пільговим тарифом.

В ефірі програми “Право на владу” кандидат у міські голови Черкас Віктор Євпак знову нагадав про успіхи своєї ІТ-команди, про те, що вона залучає гроші в економіку нашої країни і має представництва у Британії та США, а сукупна частина податків, які були сплачені цією нібито командою за минулий рік, – більше трьох мільйонів гривень.

Про те, що насправді не існує ніякої ІТ-компанії, а мова йде про кількасот ФОПів, які пов’язані між собою договорами, журналісти видання “Дзвін” уже писали. Як і про те, що основні кошти для мінімізації сплати податків акумулюються у названих “представництвах” – також.

До речі, це відома схема, якою користуються практично всі українські ІТ-шники, щоб уникнути серйозного оподаткування, як справжні компанії, і спокійно заробляти серйозні гроші, працюючи в основному на закордонному ринку послуг. Держава поки що не знайшла спосіб із цим боротись, і порушення закону в цьому, звісно ж, немає. Є лише питання чесності до пана Євпака, бо якби він вийшов і заявив, що проблема існує і треба домовлятись із ІТ-сектором економіки на законодавчому рівні, щоб і держава не страждала, і комп’ютерним геніям не довелось платити надто багато, – то був би героєм для багатьох.

Однак він не вийшов і не сказав. Натомість продовжує співати заїжджену пісню про “великі інвестиції”.

А от буквально сьогодні у розпорядження редакції потрапили документи, що пан кандидат, який нахваляється стати “новим мером” для Черкас і критикує свого опонента, чинного мера Анатолія Бондаренка за нібито “корупційні схеми”, – кидає нашу державу і на комунальних платежах!

Будинок, де веде діяльність ФОП Віктор Євпак

Виявляється, його “велика ІТ-імперія” зосереджена у його приватному домоволодінні, і за електроенергію він платить, як побутовий споживач, а навіть не як ФОП. Будинок Євпака щомісячно споживає значні обсяги елекроенергії (бо ж для сфери ІТ – це основний енергоносій), сплачуючи при цьому не 2,7 грн. за 1 кВт , а 0,9 грн. за перші 100 кВт та 1,68 грн. за обсяг понад 100 кВт. Таким чином, лише протягом січня–серпня 2020 року побутовим споживачем Євпаком спожито 52 087 кВт електроенергії та сплачено 77 834, 16 грн. за пільговим тарифом. При цьому він як ФОП чи як повноцінна юридична особа за таку ж кількість спожитої електроенергії мав би заплатити аж 140634,9 грн. Тож виходить, що фактично держава компенсувала ТОВ “Черкасиенергозбут” як постачальнику електричної енергії за побутового споживача Євпака В.М. кошти у сумі 62 800,74 грн. лише за 8 місяців 2020 року!

Тож питання цієї задачки: хто в кого інвестує? Євпак в державу Україна чи держава Україна в Євпака, дозволяючи йому заробляти на дешевих енергоносіях? І тут стає зрозумілим, чому свою “ІТ-компанію” він розвиває саме у нас, а не в Британії, бо там такі “жарти” з державою не проходять, та й працівникам там потрібно платити серйозні зарплати, а не замінювати їх ФОПізацією підлеглих.

Не думаємо, що для бізнесу Євпака рахунки за електроенергію як ФОПу були б критичними. Тож тут, швидше, спрацював менталітет: “дрібничка – а приємно” чи “лише лохи не дурять державу”.

От тільки подібна філософія “дрібних злодюжок” не має нічого спільного з державницькою позицією. А нагадаємо, саме “великим державником” назвав Віктора Євпака екс-президент Петро Порошенко, засвідчуючи підтримку цього кандидата “Європейською солідарністю”. Розуміємо, що Петру Олексійовичу просто хтось вніс у вуха “потрібну інформацію”, таким чином підставивши, по суті. Однак до Євпака, як у тому анекдоті, залишається лише одне прохання: ви або хрестика зніміть, або штани надіньте. Бо “новий чесний мер” із вас не виходить ніяк.

Поліна Котова, “Дзвін”