Україна святкує день своїх захисників

До Свята Захисників України наша країна йшла довгим і тернистим шляхом. Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської анексії Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей.

Гідного вшанування з боку суспільства й держави потребували безпрецедентні зразки мужності та відваги, явлені нашими солдатами на передовій новітньої російсько-української війни, сотні відданих життів за Батьківщину.

Тож, у День захисника України ми мирним святкуванням вшановуємо сучасних захисників України та героїв різних епох нашої історії. Це день, коли необхідно згадати загиблих вояків і подякувати всім громадянам, які присвятили життя захисту Української держави.

Дивіться також: На залізничному вокзалі в Черкасах СБУ проведе антитерористичні навчання

На жаль, в Україні останнім часом активізувалися політичні сили, які, дискредитуючи нашу країну в очах світової спільноти та граючи на руку ворогові, проводять провокаційні акції непокори на кшталт бійок під Офісом Президента, яку організували представники «Нацкорпусу». Їхні дії спрямовані на розхитування ситуації в країні, несуть розбрат та є реальною загрозою для жителів України.

Необхідно пам’ятати, що участь в українців будь-якому протестному масовому заході може бути пов’язана з підвищеною небезпекою. Щоб уникнути можливих неприємностей, кожному українцю необхідно знати основні правила поведінки в місцях великого скупчення людей. Адже людина, яка знаходиться в натовпі, наражається на небезпеку через: можливість виникнення тисняви; можливі прояву агресії з боку учасників заходу (хуліганів, учасників мітингу); можливі зіткнення з співробітниками органів правопорядку (під час участі в акціях протесту).

Тож, українцям варто пам’ятати, що відвідувати акції протесту дуже небезпечно! Адже саме на таких заходах найчастіше відбуваються масові бійки і сутички з поліцією. Громадяни України повинні знати, що, йдучи на масові заходи, при собі треба мати паспорт. В жодному разі не можна приносити предмети, що можуть здатися зброєю. У разі виникнення заворушень і масових затримань навіть брелок з складаним ножем може стати причиною неприємностей з поліцією.

Ніколи не треба намагатися заважати діям працівників правоохоронних органів. Не вступайте з ними в суперечку, виконуйте всі їхні вимоги. Під час перебування на мітингу(ході й т.п), стежте за поведінкою оточуючих, остерігайтеся метушливих або агресивно налаштованих людей. А у разі тисняви ​​ чи бійки в першу чергу варто віддалитеся від людей з прапорами або плакатами. Тримайтеся краю натовпу й в жодному разі не реагуйте на заклики до протиправних дій – і з натовпу, і зі сцени або трибуни.

Пам’ятайте, що учасникам масового заходу не можна:

• допускати вигуки чи інші дії, що ображають честь і гідність інших людей;

• проносити заборонені до обігу предмети і речовини, вогнепальну і холодну зброю, колючі, ріжучі, а також інші предмети, які можуть бути використані для нанесення тілесних ушкоджень, піротехнічні вироби, вогненебезпечні, отруйні речовини, алкогольні напої;

• викидати предмети на трибуну, сцену та інші місця виступів учасників масового заходу;

• розпивати спиртні напої або з’являтися в п’яному вигляді в громадських місцях;

• здійснювати дії, що ображають інших громадян та порушують громадський порядок і є загрозою для громадської безпеки;

• забиратися на огорожі, парапети, освітлювальні пристрої, дерева, дахи, несучі конструкції і інші споруди, які не призначені для розміщення на них людей;

• пошкоджувати будівлі, обладнання і зелені насадження;

• наносити на будь-які поверхні і предмети та(або) використовувати плакати та іншу демонстраційну продукцію, що демонструють умовні позначення, символіку, гасла, спрямовані на розпалювання расової, соціальної, національної, релігійної та іншої ненависті і ворожнечі.

Пам’ятайте, що учасники масових заходів, які не дотримуються вимог чинного законодавства, можуть бути притягнуті до відповідної відповідальності .

Так, згідно Статті 109 «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої. А от якщо вказані вище дії представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, вони вже караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

А хуліганство згідно Ст. 296, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо ці дії вчинені групою осіб, покарання сягне чотирьох років. А якщо при цьому застосовується вогнепальна, холодна зброя чи інший предмет, спеціально пристосований або заздалегідь заготовлений для нанесення тілесних ушкоджень (полюбляють іноді хлопці ходити на акції з битами, ланцюгами та іншою зброєю), – позбавлення волі сягає семи років.

Та й Стаття 293. «Групове порушення громадського порядку» попереджає, що організація групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку або суттєвого порушення роботи транспорту, підприємства, установи чи організації, а також активна участь у таких діях – визначає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту до шести місяців.

Окрім того, якщо ви маєте інформацію про: прибуття чи перебування у регіоні підозрілих осіб, які виявляють підвищений інтерес до військових об’єктів, будівель органів державної влади, об’єктів критичної інфраструктури та місць масового перебування людей; появи підозрілих транспортних засобів чи безпілотних літальних апаратів поблизу стратегічних об’єктів; виявлення підозрілих предметів чи засобів ураження; отримання інформації про наміри здійснення диверсійної та терористичної діяльності або інших протиправних дій. У випадку отримання такої інформації необхідно повідомити до Управління СБУ в Черкаській області за номером цілодобової гарячої лінії: (0472) 37 92 44, або на електронну поштову скриньку: usbu_chk@ssu.gov.ua.

День захисника України – мирне свято, під час якого українці демонструють, що пишаються своєю історією та своїм військом, пам’ятають загиблих героїв. Це – свято єднання народу у готовності протистояти будь-яким ворогам. Тут не місце провокаціям та політичним амбіціям!