Цьогоріч відмічається надшвидке сезонне падіння рівня води в найбільшому водосховищі на Дніпрі Кременчуцькому.
Про це пишуть занепокоєні громадяни на своїх сторінках у фейсбук, відмічаючи, що темпи спуску води зі сховища в цьому році відбуваються швидшими ніж зазвичай темпами.

Щорічно в зимовий сезон спостерігається зниження рівня води. Але в різні роки це зниження має суттєві відмінності. На цей процес безумовно впливають кліматичні зміни – дощів та зимових снігопадів стає менше, що істотно зменшує надходження до Дніпра дощової та талої води.

Екологи відмічають, що цьогорічне падіння рівня вже наближається до критичного рівня. І якщо далі буде продовжуватися такими темпами, то ситуація стане загрозливою для риби та водних тварин, які взимку можуть опинитися в промерзлих до самого дна невеличких озерах і загинуть.

Однією з причин зниження рівня води, ймовірно, можна вважати й роботу Кременчуцької ГЕС, яка у зв’язку з енергетичною кризою в країні вийшла на максимальну потужність.

Нагадаємо, що водосховище, яке ще називають Черкаським морем, було штучно створене в 1956-59 роках після побудови греблі та гідроелектростанції в місті Світловодськ.
Площа — 2250 км² (найбільше за площею водосховище в Україні), об’єм 13,5 км³ (друге місце в Україні). Довжина — 185 км, найбільша ширина — 30 км, найбільша глибина — 28 м. Має сезонне регулювання стоку. Коливання рівня води 5,25 м.

Від antenna