З 1 квітня 2022 року продаж антибіотиків в аптеках України відбуватиметься лише за електронним рецептом

З 1 квітня 2022 року вводиться нова система продажу антибіотиків у аптеках України, а саме лише за електронним рецептом. Тепер, щоб отримати препарат, необхідно буде звернутися до лікаря, який у разі призначення антибіотика повинен буде його обґрунтувати.

Перелік ліків, на які можна виписати рецепт, розшириться з 1 квітня, з липня перелік поповниться наркотичними та психотропними лікарськими засобами, а з жовтня буде містити всі рецептурні ліки, зареєстровані в Україні.

Крім того дані нововведення є досить важливими для подолання проблеми антибіотикорезистентності – стійкості бактерій до антибіотиків. Через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів, неконтрольоване та неправильне призначення, самопризначення та самолікування виникла така проблема з протимікробними препаратами. Експерти ООН визнали проблему антибіотикорезисцентності як глобальну загрозу і поставили її на один рівень зі змінами клімату.

За статистикою ВООЗ, сьогодні від хвороб, викликаних резистентними бактеріями, щороку помирає близько 700 тисяч осіб. До 2050 року, за прогнозами медиків, кількість щорічних жертв досягне мінімум 10 млн. чоловік.

джерело