Ротавірус та порушення дезрежиму — причина спалаху гострої кишкової інфекції у ДНЗ №65

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що групове захворювання на гостру кишкову інфекцію, яке зареєстроване серед дітей з дошкільного навчального закладу №65 «Котигорошко» (м. Черкаси, вул. Хоменка, 16/1) локалізоване та ліквідоване.

Причиною спалаху послужили діти з ясельної групи №1, носії ротавірусу, які були виявлені при обстеженні контактних, а також відсутність контролю з боку персоналу за дотриманням дітьми правил особистої гігієни та порушення дезрежиму, що сприяло забрудненню ротавірусом поверхонь та предметів загального користування дошкільного навчального закладу №65 «Котигорошко».

Про це повідомив Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Дивіться також: У черкаському садочку на гостру кишкову інфекцію захворіли кілька дітей

Усі хворі діти проліковані та станом на 26.01.2022 року виписані зі стаціонару.

В ході епідеміологічного розслідування фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проведено лабораторні дослідження об’єктів довкілля, декретованих осіб. За результатами бактеріологічних досліджень змивів на бактерії групи кишкової палички, харчових продуктів та сировини, води питної, обстеження персоналу ДНЗ на кишкову групу інфекцій відхилень не виявлено.

За результатами вірусологічних досліджень у 3-х хворих дітей та 6 контактних дітей з групи №1 виділено антиген ротавірусу.

Здійснено комплекс необхідних профілактичних та протиепідемічних заходів в осередку групового захворювання, проведено заключну дезінфекцію.