Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області Юлія Черватюк та громадський монітор Андрій Біньковський відвідали Черкаську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №28 ім. Т.Г.Шевченка, Черкаську спеціалізовану школу №27 І-ІІІ ступенів ім.М.К.Путейка та Черкаську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №3.

Метою візитів був моніторинг дотримання прав на охорону здоров’я, створення умов для здорового розвитку дитини та раціонального харчування.

Результати моніторингових візитів було опубліковано на офіційній сторінці громадської приймальні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області.

Черкаська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №28

Під час моніторингового візиту розглянуто питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року №871).

У школі навчаються 1254 учнів, навчальний процес забезпечують 83 педагогічних працівника та 36 обслуговуючого персоналу. Серед учнів наявні пільгові категорії (45 дітей).

Під час моніторингу з’ясовано, що Заклад освіти перейшов на нові стандарти організації харчування із серпня 2021 року.

В школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 3 працівника оператора харчування, які не пройшли відповідного навчання, вартість харчування на одну дитину становить 22,53–28,18 грн. (залежно від віку дитини) в день. Медичний супровід у закладі забезпечує медична сестра. Обладнання та посуд частково оновлено.

Разом із тим, у школі виявлено ряд недоліків в організації харчування: не відповідає вимогам температурний режим у холодильнику, де зберігаються добові норми і продукти харчування (становить +16°С замість допустимих +4°…+8°С); для дітей закуповуються соки, які містять додавання цукру; в буфеті на продаж дітям виявлено снеки та круасани, вміст у яких солі та цукру перевищують допустимий максимум (понад 0,12 г солі та понад 10 г цукру на 100 г готового продукту).

Черкаська спеціалізована школа №27 І-ІІІ ступенів ім.М.К.Путейка

Під час моніторингового візиту розглянуто питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року №871).

У школі навчаються 676 учнів, навчальний процес забезпечують 55 педагогічних працівників та 24 обслуговуючого персоналу. Серед учнів наявні пільгові категорії (29 дітей).

Під час моніторингу з’ясовано, що Заклад освіти перейшов на нові стандарти організації харчування із серпня 2021 року, проте наказом директора Школи не визначено осіб, відповідальних за організацію харчування дітей та контролю за якістю приготування страв кухарями.

У школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 4 працівника оператора харчування, які не пройшли відповідного навчання, вартість харчування на одну дитину становить 22,53–28,18 грн. (залежно від віку дитини) на день. Медичний супровід в Закладі забезпечує медична сестра.

Разом із тим, у школі виявлено ряд недоліків в організації харчування: недотримані сaнiтapнi вимоги зберігання харчових продуктів (порушене товарне сусідство в холодильнику); для дітей закуповуються соки, які містять додавання цукру; на момент візиту в журналі здоров’я працівників харчоблоку відсутні записи про допуск; відсутні стікери на продуктах у холодильнику. Обладнання та посуд для приготування страв потребує оновлення.

Черкаська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №3

Під час моніторингового візиту розглянуто питання переходу закладу на норми харчування, передбачені Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2021 року №871).

У школі навчаються 1006 учнів, навчальний процес забезпечують 61 педагогічний працівник та 25 обслуговуючого персоналу. Серед учнів наявні пільгові категорії (56 дітей).

Під час моніторингу з’ясовано, що заклад освіти перейшов на нові стандарти організації харчування із серпня 2021 року, наказом директора школи визначено особу, відповідальну за організацію харчування дітей.

У школі функціонує їдальня, де приготування їжі забезпечують 5 працівників кухні, які не пройшли відповідного навчання, вартість харчування на одну дитину становить 22,53–28,18 грн. (залежно від віку дитини) на день.

Медичний супровід в Закладі забезпечує медична сестра, на яку покладено обов’язки з контролю за якістю приготування страв кухарями.

Разом із тим, у школі виявлено ряд недоліків в організації харчування: не відповідає вимогам температурний режим у холодильнику, де зберігаються добові норми і продукти харчування (становить +9°С замість допустимих +4°…+8°С); не дотримані сaнiтapнi вимоги зберігання харчових продуктів (порушене товарне сусідство в холодильнику); для дітей закуповуються соки, які містять додавання цукру; на момент візиту в журналі здоров’я працівників харчоблоку відсутні записи про допуск; відсутні стікери на продуктах у холодильнику; кінцева продукція не відповідає вазі, зазначеній в меню.

Обладнання та посуд для приготування страв потребує оновлення.

За результатами моніторингових візитів до навчальних закладів готуються звіти та рекомендації керівникам навчальних закладів та засновнику.

Від editor