черкасиобленерго розчищення

В умовах воєнного стану служба високовольтних ліній ПАТ “Черкасиобленерго” продовжує забезпечувати надійний та безаварійний розподіл електроенергії

Робота працівників служби завжди пов’язана з ризиком та підвищеною небезпекою, оскільки вони лагодять та виконують технічне обслуговування повітряних ліній напругою 35/110/154 кВ. Висока напруга вимагає від них максимальної уважності та професіоналізму.

Які найважливіші завдання нині виконує служба високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго», розповіли працівники цього підрозділу.

– В умовах воєнного стану служба високовольтних ліній продовжує забезпечувати надійний та безаварійний розподіл електроенергії, виконує планові та аварійно-відновлювальні роботи. Цьогоріч у зв’язку з російською агресією стався ряд перешкод у виконанні планових робіт, але завдяки високому професіоналізмові, самовідданості працівників ПАТ «Черкасиобленерго» високовольтні електромережі Товариства знаходяться в задовільному стані. Аварійно-відновлювальні роботи мереж виконуються в найкоротші терміни. За можливості виконуються планові роботи в електромережах 35-150 кВ, – розповів заступник директора технічного з високовольтних мереж ПАТ «Черкасиобленерго» Валентин Бурла.

Начальник служби високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Келеберда зауважив, що служба високовольтних ліній займається капітальним ремонтом та технічним обслуговуванням повітряних ліній напругою 35/110/154 кВ.

– Загалом підрозділ включає в себе п’ять дільниць: Золотоніську, Корсунь-Шевченківську, Звенигородську та дві дільниці в Черкасах. Усі вони обслуговують високовольтні лінії в Черкаській області за виключенням Уманського району. Персонал служби складається з 39-ти працівників, які віддані своїй праці та якісно виконують свою роботу, – прокоментував Олександр Келеберда. – Однією з основних робіт є робота з розчистки траси. За рік наша служба виконує близько 200 кілометрів розчистки трас повітряних ліній 35-154 кВ. Для швидкого усунення аварій, які виникають внаслідок стихійних явищ або впливу сторонніх осіб, у нашому підрозділі організовуються чергування у вихідні та святкові дні. Ремонт та включення високовольтної лінії в роботу після пошкодження ми виконуємо у найкоротші терміни, що не перевищує 24 години.

Так, майстер повітряних ліній служби високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго» Микола Михайленко спільно з бригадою виконує роботи з розчистки траси на лінії Білозір’я–Руська Поляна.

– Зараз ми проводимо розчистку траси на лінії 35кВ, щоб не було аварійних вимикань повітряної лінії. Роботи виконує бригада у складі чотирьох осіб: майстра та трьох монтерів, які працюють з кущорізами, – сказав Микола Михайленко. – Наша робота складається не лише з розчистки. Ми замінюємо ізолятори, електричні опори, проводи, або здійснюємо з’єднання пошкодженого проводу. Тобто, всі роботи, які пов’язані із якісним та безперебійним поданням напруги до споживачів.

На сьогодні бригадою заплановано виконати прольоти 60-59 та 59-58. Гілки дерев високовольтники обрізають за допомогою автовишки.

черкасиобленерго

– Зараз ми перебуваємо на лінії 35кВ та виконуємо роботи по обрізці бокових гілок за допомогою автовишки АТП-28. Згідно інструкції з експлуатації повітряних ліній 35кВ і вище, відстань від гілок, дерев до проводів повинна становити не менше ніж 4 метри, – прокоментував хід робіт майстер Черкаської дільниці – Бригади №2 служби високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Гордієнко.

Завдяки новій техніці – мульчеру – служба високовольтних ліній значно наростила обсяги виконаних робіт, а також підвищила якість робіт з розчистки траси.

– У своїй роботі високовольтники використовують новий сучасний мульчер, який підрозділ отримав наприкінці 2020 року. Так, за 2021 рік за допомогою мульчера службі високовольтних ліній вдалося розчистити 60 кілометрів повітряних ліній різного класу напруги. За допомогою цієї унікальної техніки під час розчистки траси проводиться також утилізація порубочних залишків. Нині мульчер працює на повітряній лінії 35 кВ, –зазначив начальник служби високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Келеберда.

Працівники служби високовольтних ліній ПАТ «Черкасиобленерго» продовжуватимуть свою роботу задля безаварійного та надійного розподілу електроенергії споживачам.

Як відзначив заступник директора технічного з високовольтних мереж ПАТ «Черкасиобленерго» Валентин Бурла, після перемоги України над ворогом у високовольтних службах заплановано провести модернізацію обладнання, техніки та електромереж з метою поліпшення електропостачання споживачів.

джерело