В області погіршується епідситуація щодо захворюваності на лептоспіроз, протягом вересня зареєстровано 5 випадків захворювання.
За результатами проведених фахівцями Черкаського обласного ЦКПХ епідрозслідувань встановлено, що зараження відбулося під час рибної ловлі у потенційно зараженій воді без використання спеціального одягу та взуття для рибальства.
Що таке лептоспіроз та як ним можна заразитися
Аби запобігти виникненню захворювання, нагадуємо, що захворіти на лептоспіроз можна під час купання в непроточних водоймах, риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими та інфікованими тваринами, в домоволодіннях із наявністю гризунів.
Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду з сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини.
До людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі та слизові оболонки очей, носа, рота.
Людина може захворіти в період від двох днів до трьох тижнів після зараження. Хвороба зазвичай починається різко з лихоманки та інших симптомів, потім переходить до другої — більш важкої фази, яка призводить до ураження нирок, печінки або менінгіту. У разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу недуга може призвести до смерті.
Лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує.
Щоб не захворіти на лептоспіроз, фахівці Черкаського обласного ЦКПХ рекомендують:
– уникати використання водойм, зокрема для риболовлі, якщо вони непроточні та заросли рогозою;
– ретельно захистити харчові продукти від доступу гризунів, запаковувати їжу, коли берете її на відпочинок;
– при виконанні робіт у пониззях, болотистій місцевості, біля водойм обов’язково використовувати захисне взуття;
– уникати контактів із хворими та інфікованими тваринами;
– знищувати гризунів у особистих помешканнях;
– вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу.