Як працює прокурорська система? Ми розкажемо вам на прикладі справи прокурора Грекова.

Жодне офіційне місцеве медіа не повідомило подробиць затримання минулої п’ятниці поблизу обласної прокуратури відомого прокурора Черкаської обласної прокуратури Антона Грекова. Адже в умовах зовсім непрозорої структури власності місцевих ЗМІ слід проявляти максимум поваги до осіб, які є ключовими у місцевому консенсусі бізнес-політичних еліт та влади. І ця моя фраза не жарт. Греков — ключова фігура, що ототожнює всю непрозорість та гнилість правоохоронної системи нашої області. Переконаний, що саме ця його діяльність стала підставою для затримання, ймовірно, під час зустрічі з адвокатом. Те, що затримання проведене київськими правоохоронцями надихає та дає підстави сподіватися що розслідування колись буде завершено та доведено до суду. Але, поки без подробиць, поговоримо про те, як працює “система Грекова”.

Для Черкащан не є великим секретом те, що дуже важко назвати хоч одне звинувачення корупціонерів, наркоділків, яке б завершувалося справедливим вироком. Ні, у нас активно боряться і з корупцією, і зі зловживанням владою, і з наркоторгівлею. А ще у нас існує ціла система ефективного створення проблем представникам бізнесу. Наприклад, порушується справа відносно підприємця, або чиновника, або просто громадянина з гарними статками, після чого починається довгий процес розслідування, що врешті завершується перемовинами за посередництвом певного адвоката з прокурором. Адвокат оголошує певну суму, за яку він може “порішать” проблему клієнта. Після внесків, зазвичай в вільно конвертованій валюті, справа закривається за одною з можливих і передбачених Кримінально процесуальним кодексом підстав.

Існує ще багато способів “розвода” на бабки як реальних, так і надуманих злочинців. Наприклад, під час попереднього слідства, перевірки заяви анонімного скаржника, прокурори збирають матеріал і подають в суд клопотання про обрання запобіжного заходу. Далі через посередника, або навіть напряму, особі пропонується сума, яка гарантує зняття або значне пом’якшення претензій прокуратури. Зазвичай, люди погоджуються.

Але це занадто складна схема, бо більшість питань вирішується в дуже банальний спосіб. “Давай, щоб справа не йшла далі, порєшаєм…” Ви скажете, це поодинокі випадки, вади військового часу, випадковість? Ні. це норма життя в Черкасах, що існує протягом останніх десятиліть. В різні періоди ця діяльність проявляє варіативність від відвертого здирництва до прихованого вимагання через перевірених посередників. Все залежить від політичної волі в країні та позиції прокурора області, шор є безпосереднім керівником системи. З того часу, як обласну прокуратуру очолила Катерина Шевцова, кажуть, у корупціонерів в системі почалися непорозуміння та ускладнення. Якщо раніше вони брали хабарі навіть не соромлячись на своєму робочому місці, то нині їм треба було виходити в найближчі підворітні та кав’ярні для зустрічі з посередниками.

Як було цього разу, наразі, мало відомо. Але на місці затримання Грекова якимось чином опинився екс-прокурор, а нині адвокат Гліб Сідоров. Ймовірно що оперативно-розшукові заходи тривали не один день та були гарно сплановані. Затримання прокурора, ймовірно, відбулося, під час передачі або вимагання хабаря, і, переконаний, цей процес був дуже добре задокументований. Ким в цій історії є Сідоров? Наврядчи він є адвокатом Грекова. Тому, думайте…

А тепер знов повернемося до системи. В певних відділах прокуратури хабарництво у всі часи було поставлено на конвеєр. Наші джерела стверджують, що саме Греков збирав “оброк” з колег і передавав його начальству. Так було при кількох попередніх прокурорах. Однак, все змінилося з приходом нової очільниці Шевцової. Система почала сипатися. Але на скільки глибокими стануть чистки в прокуратурі, поки сказати важко. Ймовірно, що проблеми будуть принаймні у відділу, де працював Греков. Мова йде про розформування відділу та звільнення принаймні двох його колег — Івана Луговського та Богдана Яшника. І це може статися найближчим часом.

Поки легендарний Печерський суд Києва обрав запобіжний захід Грекову у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в 3 млн грн. Для прокурора це гроші кишенькові, але є лише проблема легалізувати цей внесок за вихід на волю.

Додамо, що прикладом справи, якої займався прокурор Антон Греков є справа вбитого у 2014 році журналіста Сергієнка. Саме прокурор Греков вносив клопотання про звільнення з-під варти вбивць журналісти і зробив неоціненний внесок в те, щоб справа розвалилася та вбивці, а особливо замовник, уникнули справедливого покарання. І таких прикладів є чимало. Коли фігуранти гучних справ, при наявності певних грошових ресурсів в Черкасах уникнули покарань.

Від antenna