Торговці та їх керівники: Аналіз ситуації зі «стихійниками»

У п’ятницю 17 червня продовжились перемовини між міською владою та представниками «стихійної» торгівлі. Люди вкотре вимагали від владців створення для них нормальних умов праці. В цьому ж зацікавлені і чиновники, адже більшість підприємців торгує не з дотриманням санітарних норм. З усієї кількості пікетувальників створили ініціативні групи, які, власне, проводили перемовини з мером та його заступниками. До цієї ситуації також долучилась Радикальна партія Ляшка.
У всі часи міська влада боролась із незаконною торгівлею. На прикладі багатьох пострадянських міст, де «стихійну» торгівлю просто знищували, натомість черкаська влада шукає компроміс та не використовує радикальних методів. З огляду на складне соціальне становищу в Україні, де люди вимушені заробляти на хліб, продаючи власну продукцію, з’являється все більше так званих «стихійних ринків». Але всі мають розуміти, що де заманеться торгувати – це не вихід. Тому головна задача – упорядкувати торгівлю.
Але є інша сторона медалі. Окрім чесних намірів дрібних торгівців отримати легальні місця продажу, є й такі люди, яким вигідний конфлікт між міською владою та «стихійниками». Певні особи під виглядом захисту прав підприємців намагаються нав’язати свої інтереси. Так в організації акції були помічені особи, які мають відношення до проросійських структур. Так звана громадська організація «Територіальна громада міста Черкаси», без якої не обійшовся мітинг, за інформацією засобів масової інформації фінансується коштом Медведчука. Подібні організації також існують і в інших обласних центрах, що утворює цілу мережу по всій Україні. У Черкасах організація долучилась до акції протесту з метою дестабілізації ситуації у місті, при тому звинувачуючи канал у неправдивості подання інформації. Навряд чи наші глядачі погодяться з цим.
Крім того є підстави вважати, що справжньою проблемою дрібних торговців являються перекупники, які не допускають до продажу на ринках простих селян з власною продукцією у невеликих об’ємах. Є інформація, що на деяких організаторів акції працює понад 100 реалізаторів на різних ринках міста, зокрема і на нелегальних. Зрозуміло, що більшість не зареєстровані торговці, тому за браком достатнього прибутку отримують субсидії як малозабезпечені. Саме це обурило так званих організаторів акції.
Наші намагання задати незручні питання мітингувальникам викликали незадоволення з боку патрульної поліції, які почали роботи зауваження, тим самим заважати журналістській діяльності. Спишемо це на незнання законів. За нашими даними, якщо вчора поліція проявила рішучість у боротьбі з «стихійниками», то сьогодні вона відверто ухилялась від виконання своїх обов’язків.
Є підстави вважати, що акція організована і керується певними політичними силами, яких дратують позитивні зміни в житті міста. Наші джерела вказують, що з організаторами пікетів і безладів у місті тісно співпрацюють заступники голови обласної державної адміністрації.
Крім того «русскоговорящий» представник профспілки підприємців, що брудом обливав наш телеканал, є ніхто інший як Андрій Ільєв. Він балотувався за списками «вільних демократів» але не пройшов. Зараз політична сила, очолена колишнім мером Сергієм Одаричем, намагається взяти реванш. Для них чим гірше, тим краще. Але навряд чи організований пікет репрезентує думку громади міста, яка протягом 20 років страждає від безладу та всецілого торжища. Жодний мер, крім Бондаренка, так і не зміг або не захотів розпочати системну боротьбу за впорядкування торгівлі.
Конфлікт не вичерпаний але певні організатори, зрозумівши безперспективність тиску на міського голову та владу, шукають шляхи залагодження інциденту. Міська влада поки не коментує ситуацію але наголошує, що безладу на вулицях міста буде покладений край.