Великий шухєр у Черкасах. Правоохоронці розпочали зачищати місто від ОЗГ, одним із керівників якого є секретар Черкаської міськради Радуцький?

Спецпідрозділ СБУ здійснив слідчі дії на території офісу, що належить відомому в місті бізнесмену Андрію Бородаю і розташований на розі вулиць Надпільної та Б.Хмельницького поруч із магазином «Гранд-маркет».

Формальним приводом візиту спецпризначенців та представників генпрокуратури, стала санкція Печеркського суду столиці в рамках розслідування справи про махінації з митними кодами на імпортовані товари (ст.. 458, 485 ККУ).

Обшуки стали несподіванкою не тільки для бізнесменів, але й для місцевих правоохоронців, які протягом дня намагалися самі з’ясувати обставини подій, що відбуваються. Столичні слідчі, що, за даними «Антени», розслідують діяльність відомого в місті ОЗГ, з яким пов’язують бізнес-політичну групу Андрія Бородая та пов’язаних із ним депутатів із так званої фракції БПП Черкаської міської ради, використали загадане вище кримінальне впровадження лише як привід для початку офіційного слідства. Але, як виявилося пан Бородай був за якоюсь причиною відстуній у місті і тому обшуки проводилися без його участі.

Нагадаємо, що напередодні місцевих виборів 2015 року тоді ще депутат Верховної Ради Юрій Луценко, майбутній генпрокурор України, пообіцяв розслідувати діяльність так званих ОЗГ «Торпеди», до якої, на думку наших джерел у правоохоронних органах, відносять низьку депутатів Черкаської міської ради та одним з керівників якої є Андрій Бородай та секретар Черкаської міськради Олександр Радуцький. Однак, обійнявши посаду генерального прокурора України, Луценко так і не втілив свою обіцянку.

Протягом 2016-17 років ситуація в місті Черкаси загострювалася. Протистояння між громадськістю та представниками ОЗГ, які лобіювали забудову черкаської заповідної Соснівки, ледь не призвело до суттєвих конфліктів. Але під тиском громадськості та завдяки позиції кількох фракцій Черкаської міськради, серед яких були «Батьківщина», «Самопоміч» та група позафракційних депутатів, таки вдалося прийняти мораторій на забудову черкаських лісів.

Але це призвело до політичної кризи в місті. Депутатська більшість, керована Олександром Радуцьким, вступила в неприховану конфронтацію з міським головою Бондаренком і почала готувати імпічмент міському голові. Натомість за ініціативою громадськості, а саме Дмитра Кухарчука, лідера обласного осередку партії «Національний Корпус», була створена електронна петиція про розпуск корумпованої Черкаської міськради, яка в рекордні терміни зібрала необхідну кількість голосів.

На думку місцевих експертів, Олександр Радуцький є фактично керівником корумпованої структури, якій на певний час таки вдалося частково перебрати на себе управління містом. Спираючись на службовців міськради, депутатів, чия відданість ідеалам названої ОЗГ базувалася виключно на грошових подачках та засвоєнні бюджетних коштів, Радуцький упевнено просувався до своєї мети – крісла міського голови або мандата депутата Верховної Ради України.

Цікава деталь, що до недавнього часу депутатська більшість Радуцького складалася з фракцій, які політично антагоністичні навіть прапору БПП, яким протягом кількох років прикривався Радуцький. Наприклад, фракція «Свободи», до якої входили молоді депутати, за лояльність до секретаря отримувала підряди по ремонту комунальних закладів, в розпал політичної кризи, відчуваючи безперспективність підтримки відверто корупційного політичного проекту Радуцького, почала перемовини з міським головою та «Батьківщиною». Але, за інформацією наших джерел, була виставлена і певна ціна за лояльність: посади керівників департаментів та кількох комунальних підприємств. За даними джерел «Антени», інформація про політичну корупцію в місцевій «Свободі» вже набула широкого резонансу, і київське керівництво партії розглядає питання застосування імперативного мандату до черкаських депутатів-корупціонерів.

Аналогічна ситуація склалася і з фракцією партії УКРОП, яку до недавнього часу очолював Руслан Зоря, депутат з обойми Одарича, але за певних політичних домовленостей, що існували в 2015 році, «позичений» партії Українських патріотів. Однак Зоря так відверто загравав із місцевим криміналітетом і діяв виключно в інтересах партії Бродського, що УКРОП прийняв принципове рішення про виключення майже повного складу фракції з партії. Нині партію в області очолює депутат міськради Михайло Бінусов, якого в свою чергу протягом останніх років переслідували проблеми, створені представниками ОЗГ та місцевими корумпованими правоохоронцями.

Цікаві події розвиваються також і в Партії Вільних Демократів. Сергій Одарич, екс-міський голова, склав депутатський мандат. Але, на думку наших експертів, це є свідченням втрати інтересів до Черкас із боку фактичного власника партії Михайла Бродського. За інформацією київських джерел, Бродський має певні проблеми зі здоров’ям і намагається взагалі позбавитися «сміттєвих» активів у місті, якими він, напевне, вважає партію ПВД та медійні активи, що контролюються його родиною. Адже відомо, що місцева телекомпанія «Вікка» належить родині Бродського і останнім часом має серйозні труднощі з фінансуванням, що свідчить про втрату інтересу до політичного піару з боку власників.

Якщо проаналізувати візит до Черкас лідера Радикальної партії Олега Ляшка, що відбувся влітку цього року, то наші джерела пов’язують його саме з оглядинами активів Бродського в місті. Після візиту радикала певний час містом навіть циркулювали чутки про те, що ПВД увіллється до лав РПЛ. Однак, питання зависло на рівні київських власників партії Ляшка, адже загальновідомим є факт непомірних апетитів Михайла Бродського, які все його свідоме політичне життя ставали причиною численних скандалів, завдяки яким Бродський і отримав політичне прізвисько «Говномет».

А поки Ляшко розглядав можливий союз з кишеньковою партією Бродського, місцева «братва» таки досягла певних домовленостей з «вільними демократами» і утворила з ними «союз меча і орала» в міськраді, який підняв на прапор ідею усунення від влади міського голови Черкас Бондаренка, що став на заваді досягненню ОЗГ своєї політичної та економічної мети в місті. Але фактично спільна боротьба групи Бородая-Радуцького і фактичного лідера ПВД Олександра Згіблова – це повернення контролю над містом і реалізація власних економічних планів.

Інтерес до Черкас із боку столичних правоохоронців має певні нюанси. За інформацією наших джерел, протягом тривалого періоду в місті проводилася активна оперативна робота, в результаті якої слідчі отримали докази шокуючих фактів корупційних зв’язків у черкаському політикумі та владі. Але є певний нюанс – до оперативних розробок місцеві правоохоронці не мають жодних стосунків. І події, що почали розгортатися 5 вересня 2017 року, стали для них справжнім шоком. За інформацією наших джерел, Радуцький, Бородай, інші члени ОЗГ, що обіймали посади в структурах місцевої влади, мали дуже теплі стосунки з керівництвом місцевої прокуратури та Служби безпеки України, які фактично діяли в інтересах ОЗГ.

Загальновідомий факт, що певний час тому була здійснена гучна спецоперація по затриманню громадянина на прізвисько «Ашот», який ледь встиг звільнитися з черкаської колонії №62. Затримання молодого авторитета відбулося, за інформацією наших джерел, у результаті звернення до СБУ представників ОЗГ. Адже «Ашот» намагався мінімізувати їхню злочинну діяльність і, перебуваючи в стінах колонії, навіть спромігся припинити наркотрафік, до якого мали стосунок саме представники ОЗГ Торпеди. У бізнес-конфлікт представників криміналу втрутилася черкаська «Альфа». В результаті «Ашот» опинився під слідством за необґрунтованими звинуваченнями, а ОЗГ відновило свій кримінальний контроль над наркотрафіком.

Стосовно ж розпочатої в місті спецоперації, відомо також те, що цей самий спецпідрозділ проводив нещодавно аналогічну зачистку від криміналітету міста Миколаїв. У результаті тамтешній лідер ОЗГ опинився разом із десятком своїх поплічників за решіткою, протягом кількох діб в місті було проведено десятки обшуків. Чи очікує така сама перспектива Черкаси? Це поки невідомо. Але, за інформацією наших джерел, до списку «інтересів» спецпідрозділу потрапили десятки депутатів міськради, бізнесменів та чиновників. Слідство, крім іншого, з’ясовуватиме їхні зв’язки з місцевими правоохоронцями.

Валерій ВОРОТНИК, «Антена»