Моня Бродський

Кияни вимагають від Кличка знести “наркопрітон” , що належить Михайлу Бродському

В квітні 2019 року на сайті Київської міської ради кияни зареєстрували петицію, в якій вимагали упорядкувати занедбану будівлю на Хрещатику, що розташована прямо напроти столичної мерії. 

Петиція швидко набрала необхідні 10 000 голосів і навіть декілька разів була розглянута відповідними комісіями. Більше того, міський голова Києва Віталій Кличко особисто обіцяв розібратися з питаннями.

Однак, на дворі вже 2020-й, а пристанище людей без відповідного місця проживання та антисоціальних осіб досі “прикрашає” головну вулицю Києва. 

В кінці 80-х в цій будівлі був кафетерій “Чай-Кава”, який в згодом був успішно “віджатий” знаним на весь Київ “міняйлою” Михайлом Бродський. Бродський “зайшов” у “Чайник” в 1996 році, про що свідчать документи столичної мерії. Причому згодом він змін забрати також і нерухомість, яка належала іншому кафе – “Київське”, яке розташовувалось під сходам, де зараз популярна сідерія “Білий налив”. У 2010 році при “славному” мерові Черновецькому Михайло Бродський зміг дивом приватизувати землю і під “Чайником”, і під “Київським”. Зробив він це через ТОВ “Олімп-ЛТД”, засновниками якого за даними бізнес-пошукової системи “YouControl” є інша компанія Бродського “Денді-плюс” та його син Юрій.

29 квітня 2010 року Київрада передала ТОВ “Олімп-ЛТД” в оренду на один рік земельну ділянку площею 0,084 га для реконструкції, експлуатації та обслуговування закладу громадського харчування на вул. Хрещатик, 23.

В 2012 році Київрада продала Бродському 0,034 га землі на Хрещатику за 2 млн. 667 тисяч грн., а ще 0,0167 га залишила у постійне користування.

“Згідно з даними Кадастрової карти України зараз компанії Бродського на Хрещатику належить 500 кв метрів “золотої” землі”, – додають журналісти.

З 2014 року будівля кафе, за допомогою якої Бродський отримав у користування земельну ділянку, перебуває у занедбаному стані. Там постійно проживають “бомжі”, а на стінах будівлі висять оголошення про продаж наркотиків.

Автор петиції про знесення будівлі на Хрещатику, 23Б Володимир Апушкін наголошує, що бореться за приведення ділянки у належний стан вже декілька років. Справа в тому, що він є головою ОСББ “Центр”, прибудинкову територію якого “вкрав” бізнесмен Михайло Бродський.

“Ми виграли декілька судів щодо того, що земля була приватизована незаконним шляхом. Адже кафетерій “Чай-кава” мав значно меншу площу, ніж ту, під яку ділки приватизувати земельну ділянку, що належить нам, мешканцям будинку №23. Я особисто з документами виступав кілька разів на різних комісіях Київради, де доводив, що будівля є самочинним будівництвом, а приватизація нашої прибудинкової території – це злочин. Нас вислуховують, обіцяють розібратися, але справа не рухається з місця”, – розповідає Володимир Апушкін.

Автор петиції останній раз виступав перед депутатами Київради 24 січня 2020 року. Він наголошує, що в нього на руках є всі документи, підтверджені судами ще у 2012 році, про те, що “наркопритон” на Хрещатику має бути знесений.

“Мені та моїм сусідам неодноразово доводилось спілкуватися в мером Києва Віталієм Кличком. Він особисто обіцяв, що розбереться з питанням. От тільки завжди каже про те, що “справа складна, тому не може бути вирішена швидко”. Я не розумію, що складного у тому, щоб виконати рішення суду та знести “бомжатню”, що давно стала безкоштовною громадською вбиральнею на центральній вулиці міста?”, – зазначає Володимир Апушкін.

На сайті Київради, тим часом, зазначається, що петицію про знесення будівлі за адресою Хрешатик, 23Б вже тричі було розглянуто відповідними комісіями. 2 серпня 2019 року вона була направлена на розгляд Комісії з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території міста Києва для перевірки інформації та вжиття відповідних заходів.

Жильці будинку на Хрещатику, 23 розповідають, що були свідками того, коли перевіряти стан будівлі у 2019 році приїздила комісія з КП “Київблагоустрій”. Тоді ж на камери журналістів були зафіксовані особи, що проживали у цій аварійній будівлі. Комісія зафіксувала неналежний стан будівлі та винесла припис привести його у відповідний стан. От тільки власник земельної ділянки і кафе жодним чином не відреагував на цей припис.

У жовтні 2019 року видання “Хмарочос” писало про те, що Михайло Бродський мріє побудувати на місці нинішньої будівлі на Хрещатику 23Б шестиповерховий торговельний центр. Журналісти навіть опублікували лист від ТОВ “Олімп-ЛТД”, в якому зазначається про кількість поверхів, що матиме реконструйована будівля.

“У 2014 році з’явився перший проєкт реконструкції. Передбачалося, що старе приміщення буде знесено, а замість нього будуть збудовані чотири поверхи: два надземних і два – напівпідземних, споруджених на рівні кам’яного муру і сходів. На верхньому поверсі запланували облаштувати кафе, на інших — розмістити торговельні та виставкові зали”, – пише видання.

Журналісти додають, що у 2017 році забудовник погодив проєктну документацію з Міністерством культури, а цього року став узгоджувати її вже з Мінрегіонбудом. “Виявилося, що для того, щоб розпочати будівництво, компанії треба відхилитися від деяких будівельних норм. Ця задача дійсно нелегка, пояснював представник компанії на засіданні Науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку, оскільки майбутній торговельний об’єкт “тісно прилягатиме до двох житлових будинків”. І вже з’явилася низка проблем, які необхідно вирішити. Зокрема, це повна відсутність парковки для майбутніх відвідувачів ТРЦ…. Тому забудовник пропонує, щоб місто дозволило паркувати автівки на Лютеранській і запевняє, що вже домовився про це з “Київпарктранссервісом”. Крім того, забудовник просить дозволити розміщувати на Лютеранській і сміттєві баки — оскільки знайти їм місце біля майбутнього ТРЦ теж малореально”, – додає “Хмарочос”.

Володимир Апушкін вважає, що знести занедбану будівлю на Хрещатику не дають чиновники, з якими “вже встигли погодити будівництво майбутнього ТРЦ”. “Я від багатьох чув, що мені потрібно припинити займатися цим питанням, адже воно вже вирішено “зверху”. Однак, хочу сказати ділкам, що знесення смітника під моїми вікнами і недопущення будівництва на його місці чергового ТРЦ – це справа честі для мене та моїх сусідів. Ми не перестанемо боротися за нашу прибудинкову територію, як би кому не хотілось. Сподіваюсь, що діючий міський голова нарешті висуне голову з піску і почне працювати на благо киян, а не на кишеню невідомих осіб. Тим паче, що вибори на носі”, – зазначає Володимир Апушкін.

З відкритих джерел
З відкритих джерел
З відкритих джерел
З відкритих джерел
З відкритих джерел

Джерело: 112.ua