Валерій Воротник, журналіст та політичний експерт, у своєму блозі в мережі Фейсбук піддав критиці нещодавно поданий до Кабміну пакет пропозицій щодо утворення ОТГ в області. Експерт вважає, що цей план не відповідає головним критеріям утворення об’єднаних громад і не виправляє допущені раніше помилки. В якості прикладу наводяться принаймні дві ситуації.

На Золотоношу навішали купу депресняка. Принаймні, Новодмитрівський маразм із центром в Золотоноші без Золотоноші не пройшов. І це радує

Про Черкаси ситуація також не є поганою. Місто зберігає свої ресурси і спрямовує їх не на порятунок просраної селами інфраструктури, а на покращення життя мешканців міста. Те, що до нього як присоски приміські села – не має значення. Хоча і чіткої межі між ними та містом немає. Адже є прості механізми змусити селян та ОТГ платити за користання міськими сервісами – медичними, освітніми, тощо. Все одно їхні гроші залишатимуться в місті, як і податки працюючих там людей, що проживають в сусідніх ОТГ. І дуже скоро настане прозріння для цих громад. Але Черкасам вони справді не дуже і потрібні.

Власне, в мапі не побачив інноваційних ідей. Лише старі наробки “папєрєдників” за виключенням кількох маразматичних моментів. Принаймні, і на тому дякуємо.

Команді Романа Боднара довелося піти на ряд порушень вимог щодо створення ОТГ. Бо головна вимога Кабміну – спроможність. З цим і виникає ряд проблем. Спроможність а не безконфліктність. Команда очільника ОДА програла місцевим баронам або просто побоялася загострення протестів. Все це не йде їм у “зачот”. Вочевидь, стане одною з причин для оргвисновків за кілька тижнів. Можливо, і формальних, але з чіткими кадровими висновками.

Як ми повідомляли, в селі Благодатному Золотоніського району селяни протестують проти закриття єдиної банківської установи – відділення державного “Ощадбанку”.

Від antenna