У Черкасах відзначили Всесвітній день води

Понад 200 черкаських школярів спробувати свої сили в конкурсі «Екологічна казка», який для нашого міста став традиційним. У Черкасах його проводять дев’ятий рік поспіль. Нині діти створили 130 унікальних робіт про воду в природі та в побуті. Авторів кращих із них відзначили грамотами та заохочувальними подарунками.

Їх нагородження провели до Всесвітнього дня водних ресурсів на Соборній площі Черкас. Тут розгорнулося своєрідне еко-містечко з майстер-класами, дослідами з водою та аквагримом. Юним відвідувачам демонстрували спеціальну техніку підприємства.

На відкритті заходу учасників конкурсу та всіх, хто долучився до святкового дійства, привітав міський голова Анатолій Бондаренко.

– Ми в Черкасах маємо одну з найкращих станцій очистки питної води. Надзвичайно приємно, що всі представники нашої комунальної галузі докладають максимальні зусилля, аби вода в домівки наших черкащан потрапляла вчасно, без перебоїв і хорошої якості, – відзначив очільник міста.

Церемонію нагородження учасників конкурсу «Екологічна казка», які вибороли перше, друге та третє місця, провела заступник міського голови Людмила Бордунос.

– Вдячна всім працівникам комунального підприємства «Черкасиводоканал» за те, що підтримують цю ініціативу та впроваджують її в життя, – наголосила вона. – Уже змалечку наші діти розуміють, наскільки важливо берегти воду, навколишнє середовище і що саме від цього залежить майбутнє планети.

Участь у конкурсі брали учні від 1-ого до 11-ого класів. Його метою, розповідає директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко, є те, аби діти через творчість формували своє відношення до екології та навколишнього середовища, а ще – замислювалися про збереження водних ресурсів. Як результат у перспективі зменшити втрати питної води.

– Хотілося б, аби ми всі разом звертали увагу на світ і середовище, в якому ми живемо, – коментує він. – Берегли його, дбали про нього. Цим заходом, серед іншого, ми прагнули показати ще й роботу нашого колективу. У нас працює понад 600 осіб, але мешканці часом навіть не замислюється над тим, яким чином вода потрапляє у крани.

У Смілянській дитячій школі представили експозицію творів об’ємного образотворчого мистецтва

У приміщенні Смілянської дитячої школи мистецтв підготували вражаючу експозицію дитячих робіт. Їх автори, а це переважно учні 3-іх, 5-их і 6-их класів, поєднали техніку скульптури і образотворчого мистецтва, створивши таким чином твори об’ємного образотворчого мистецтва. Кращі 20 робіт цього року планують представити на загал та на розсуд журі міського конкурсу «Пролісок».

Натюрморти, тварини, котрі дивляться з картин, та квіти, до яких хочеться доторкнутись, – над створенням цих шедеврів діти працювали близько місяця, зізнається їхній наставник Людмила Попович.

Опалювальний сезон у Смілі завершиться, ймовірно, 31 березня

Станіслав Голубець: «Всі котельні працюють відповідно до теплового режиму. Ймовірно опалювальний сезон завершиться 31 березня»

Володимир Пилипів: «Робота за таких погодних умов є нерентабельною та малоефективною для підприємства. Проте опалювальний сезон відпрацюємо до останнього»

Олег Черненко: «Є домовленість з «Смілаенергопромтранс», що підприємство буде вживати заходи щодо зменшення викидів сажі»

Володимир Пилипів: «Передбачені дві планові зупинки на ремонт теплотехнічного обладнання. Замінимо дефектні вузли по системі газоочищення, а потім будемо вирішувати із фільтрувальною установкою»

ФК «Патріот» – переможець Чемпіонату Черкаської області з футзалу «Перша ліга»

 21 березня на «Сміламаш» зустрічали переможців Чемпіонату Черкаської області з футзалу «Перша ліга». Тоді, коли в молоду футбольну команду «Патріот» мало хто вірив, керівники Смілянського машинобудівного заводу не лише повірили, а й зробили все можливе, щоб спортсмени все ж таки заявили про себе на теренах області.

Голова правління Смілянського машинобудівного заводу Олександр Милько відзначив, що перемога футбольної команди «Патріот» на Чемпіонаті області – це перемога насамперед Сміли.

Примітно, що і спортивний директор футбольної команди «Патріот» Олександр Педяш свого часу не один рік присвятив роботі на Смілянському машинобудівному заводі. Проте свою любов до футболу він зберіг і передав синові, котрий нині виборює перемоги на спортивному полі в складі  футбольної команди «Патріот».

Самі гравці наголошують, такий досвід отримали на футбольному полі вперше. І для них він неоціненний.

Емоції, котрі пережили юні сміляни, виборовши перемогу на обласному Чемпіонаті з футзалу «Перша ліга» в сезоні 2018-2019 років, футболісти не можуть забути.

Перемога у Чемпіонаті області, що завершився 17 березня, стала для  футбольної команди «Патріот» черговим стимулом. Нині її гравці вже активно готується захищати честь міста на вже великому полі під час ігор на Кубок Черкаської області, що стартуватимуть 7 квітня.

Завдяки сучасному обладнанню в Першій міській лікарні тепер виявляють рак на ранніх стадіях

Перша черкаська міська лікарня — найстаріший лікувальний заклад в області, була відкрита наприкінці 1805 року як повітова лікарня, яка займала одну кімнату звичайної сільської хати і мала 4 ліжка для хворих.

В наш час лікарня стабільно працює й активно розвивається, — і є одним з найбільших лікувальних закладів у місті. В лікарні №1 в середньому за рік отримують допомогу понад 12 тисяч черкащан.

В ексклюзивному коментарі телеканалу «Антена» начальник медичної частини Дмитро Задериголова розповів про спеціалізацію закладу, про досягнення, якими сьогодні може похвалитися лікарня, та про переваги над іншими лікувальними закладами міста.

На жаль, значна частина обладнання лікарні вже давно застаріла – і технічно, і морально, – каже Дмитро Задериголова. Та попри всі складнощі наразі у лікарні є і нове обладнання, якому немає аналогів в обласному центрі. Зокрема, сучасні відеогастроскопи, що допомагають виявляти онкозахворювання органів системи травлення на ранніх стадіях. Раніше, щоб пройти подібні обстеження, черкасцям доводилось їхати до інших міст.

ЗАКАДР: Дмитро Задериголова також поділився планами щодо модернізації і подальшого розвитку закладу. Щороку на медичних радах колектив закладу вирішує, яке обладнання необхідно замінити, і щороку керівництво подає до міської влади свої пропозиції щодо оновлення технічного парку лікарні. Закупівля медичного обладнання відбувається з урахуванням потреб закладу, новітнього світового досвіду, а лікарі постійно відвідують міжнародні конференції, де ознайомлюються з найновішими досягненнями галузі та проходять навчання.

Користь від закупівель сучасного медичного обладнання для лікарень очевидна як для лікарів, так і для пацієнтів, яким рання діагностика патологій та проблем зі здоров’ям може врятувати життя.

Від рівня кваліфікації медичних працівників, від того, як вони ставляться до своєї професії, залежить якість надання медичної допомоги. Якщо ми хочемо мати лікарні європейського рівня, то повинні добиватися того, щоб у цих лікарнях, крім наявності сучасної апаратури й обладнання, працювали тільки віддані своїй професії, висококваліфіковані, відповідальні лікарі, медичні сестри та інший персонал. Тобто, все тримається на людях.