Прогулянка Черкаським зоопарком: пташник

На сьогоднішній день колекція птахів Черкаського зоопарку нараховує 272 особини, що належать до 13 родин.

Ряд хижих птахів заплановано найближчим часом задля забезпечення комфортних умов їх перебування. Тут відвідувачі можуть побачити представників совиних, яструбових та соколових.

Новий фазанарій розраховано на малих та середніх птахів. Тут можна побачити у всій красі, зокрема, павичів, у яких якраз триває шлюбний період. Вже у червні павичі перестануть бути такими яскравими і привабливими.

З квітня лікарі видаватимуть електронні рецепти

Черкаси – серед п’яти міст України, в яких з 1-го січня впроваджують пілотний проект «Електронний рецепт», що відбувається в рамках урядової програми «Доступні ліки».

Тепер містяни, маючи роздруковану або електронну копію рецепту, зможуть отримувати ліки в аптеках, які підписали договір щодо запровадження електронного рецепту.

У цілому за програмою «Доступні ліки» для міста Черкаси було витрачено 1 млн 400 тис грн. На сьогоднішній день уже виписано тисячі рецептів.

За словами начальника департаменту охорони здоров’я ЧМР Олега Стадника електронний рецепт – це один із модулів автоматизації, який сприяє більш ефективній, організованій роботі лікарів та економії часу відвідувачів поліклінік.

У лікарів стане менше рутинної паперової роботи. Наприклад, тепер буде достатньо знайти назву медичного препарату, щоб він автоматично відобразився в рецепті

Після заповнення електронної форми лікарем, рецепт автоматично з’являється в аптеках, які підписали угоди з поліклініками. На сьогоднішній день у Черкасах уже 57 аптек підписали угоди з поліклініками і фактично готові надавати ліки за електронними рецептами.

Нова система дозволяє також краще слідкувати за процесом видачі ліків. В минуле відходять часи, коли під однаковими номерами різні рецепти, незрозуміла кількість виданих рецептів лікарям для заповнення, неясність ситуації: чи дійшов пацієнт до аптеки.

Але є і недоліки. Через велику кількість людей, що потребують доступних ліків, виділені кошти по програмі «Доступні ліки» закінчилися. Це породжувало невдоволення містян. Що називається, Капля в морі – 50 тисяч гривень з обласного бюджету – надійшли лише 25 березня.

Згідно з планами МОЗу, першого квітня програма «Доступні ліки» запрацює не лише в містах, де пройшла обкатку, але і по всій країні, та має фінансуватися з центрального бюджету.

Як працюватиме нова програма, – в тестовому режимі, що називається, на собі – перевірили кореспонденти «Антени».

З 1 квітня в Черкасах будуть скореговані тарифи на водопостачання та водовідведення

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), яке проводилося у Києві 19 березня 2019 року, прийнято наступні постанови НКРЕКП:

– № 347 «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2019 рік;

– № 348 «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року № 2868» щодо встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) на 2019 рік.

Вищевказаними нормативними документами для КП «Черкасиводоканал» встановлено наступний рівень тарифів на 2019 рік.

Централізоване водопостачання та водовідведення

споживачам, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення:

–  централізоване водопостачання – 3,45 грн/м3 (без ПДВ) або 4,140 грн/м3 (з ПДВ),

–  централізоване водовідведення – 3,23 грн/м3 (без ПДВ) або 3,876 грн/м3 (з ПДВ).

споживачам, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення:

–  централізоване водопостачання – 7,55 грн/м3 (без ПДВ) або 9,060 грн/м3 (з ПДВ),

–  централізоване водовідведення – 5,86 грн/м3 (без ПДВ) або 7,032 грн/м3 (з ПДВ).

У Смілі за Першість міста змагались юні гімнасти

Два дні поспіль 26-27-го березня у Смілі тривав відкритий Чемпіонат на першість міста зі спортивної гімнастики. Традиційно змагання присвятили пам’яті смілянського тренера Івана Кучеренка.

Окрім смілянських спортсменів, цього року взяли участь у відкритому чемпіонаті команди з Кропивницького та Черкас. Загалом, на Чемпіонат у Смілу приїхали понад 100 юних гімнастів.

Розпочали спортивний захід з урочистого параду команд. Налаштуватись юним учасникам змагань допомогли урочисті миті звучання гімну та думки про видатного Івана Кучеренка. Його пам’ять присутні вшанували хвилиною мовчання.

Та головним для багатьох учасників був омріяний спортивний розряд, який вони виконували на чемпіонаті.

Учасниками гімнастичного багатоборства стали діти від 6-ти до 12-ти років. Долаючи хвилювання, вони демонстрували акробатичні елементи під час виконання вільних вправ, вправи на коні Махі, кільцях, опорний стрибок, вправи на перекладині та брусах. Вболівали за них найрідніші. Раділи досягненням своїх вихованців і тренери. Та наголошували, що задля того, щоб зберегти у Смілі такий вид спорту, як спортивна гімнастика, та дати можливість дітям здобути гідні результати у спорті, необхідна наполеглива праця і ремонт спортивної зали та оновлення спеціальних гімнастичних снарядів.

Опалювальний сезон у Смілі завершать 1 квітня

Члени Смілянського виконавчого комітету проголосували за рішення про припинення опалювального сезону з 1 квітня.

У Смілянській міській лікарні продовжать монтувати котельню на альтернативному паливі і відімкнуть заклад від централізованого теплопостачання

 

У Смілі відбулася сесія міськради

28 березня відбулася чергова сесія Смілянської міської ради сьомого скликання. Проектів рішень на порядок денний винесли близько сотні. Окрім земельних, більшість стосувалися житлово-комунальної галузі міста та діяльності комунальних підприємств. Зокрема, депутати вкотре надали фінансову підтримку теплопостачальному підприємству Сміли в розмірі понад мільйон гривень та змінили графік повернення поворотної фінансової допомоги в бюджет для КП «Смілакомунтеплоенерго», дозволивши повертати кошти, починаючи з жовтня. Затвердили смілянські обранці і Програму з утримання та ремонту доріг Сміли на 2019-й рік.

Позитивним було голосування і за проекти рішень, що стосувалися будівництва у Смілі міні-ГЕС на Яхновій греблі водосховища річки Тясмин. Нагадаємо, що ці питання кілька разів поспіль депутати міськради категорично відмовлялися підтримати.

Проголосували цього дня у Смілі і за реорганізацію школи №13 шляхом перетворення. Там планують додатково відкрити групу дошкільнят і таким чином загальноосвітню школу перетворити на навчально-виховний комплекс. Під час сесії у Смілі 28 березня зробили також перший крок до придбання та будівництва сміттєсортувальної лінії, затвердивши профільну Програму та пообіцяли знайти гроші в бюджеті на втілення в життя проекту щодо реконструкції Графського озера та Графського парку, що поряд зі стадіоном «Авангард».

Голосували цього дня і за виділення фінансової допомоги смілянам, котрі опинилися в складних життєвих обставинах та низку земельних питань.

Сміляни у складі збірної області виступили на Чемпіонаті України з годзю-рю карате

Минулими вихідними у Черкасах вперше приймали Чемпіонат України з годзю-рю карате. Організаторами  змагань виступили всеукраїнська федерація Джундокан Україна за підтримки Міністерства молоді та спорту України, управління сім’ї молоді та спорту Черкаської ОДА та Черкаська обласна федерація окінавського годзю-рю карате-до та рюкю кобудо Джундокан. На чемпіонат прибуло 662 учасника з 19 областей України.  До складу збірної, що представляла Черкащину, увійшли 18 спортсменів,  вихованців ДЮСШ «ОЛІМП» – спортклубу «Монарх». Цих юних смілянських каратистів  тренують Сергій та Олександр Пітенки. Змагатися приїхали спортсмени різного віку від 6 до 17 років. Виступи відбувались на 6 татамі, сміляни  виступали в таких категоріях як: ката годзю-рю, ката ренгокай, шобу-ніхон, ірікумі-го та ірікумі – дзю (повно контактні двобої.) Два дні поспіль вони разом з більш ніж 600-тами  спортсменами змагалися за медалі. В результаті сміляни, як завжди, вибороли чимало нагород, а точніше 32-ві. На їх рахунку  по 11 золотих  та срібних медалей , і 10 – бронзових. Дуже гарно виступили Єгор та Костянтин Панасенки, В’ячеслав Кірієнко, Анастасія Троман, Артем Самборський, Каріна Желдак, Єлизавета Бакай та інші. Сміляни зробили свій вагомий внесок у загальнокомандну перемогу і в результаті збірна команда Черкащини посіла третє призове місце, поступившись збірним Одеси та Закарпаття.

Незабаром Сміла прийматиме  Всеукраїнський турнір з шиай-кемпо та відкритий Чемпіонат Черкаської області з олімпійського карате. Тож 13 квітня всіх охочих долучитись до цього видовищного виду спорту запрошують у спортивний зал НВК «Лідер».