ПрАТ «Сміламаш» працює і набирає обертів

Смілянський машинобудівний завод у 2019-му році продовжує утримувати лідерські позиції з виробництва обладнання для підприємств харчової та переробної промисловості. Високі техніко-економічні показники і надійність виготовленого смілянськими машинобудівниками обладнання за цінами, нижче світових, а також майже 180-річний досвід його виробництва дають впевненість в успішній співпраці з європейськими підприємствами та заводами інших високорозвинених країн.

Нині великі обсяги обладнання на заводі готують для цукрової промисловості. Адже в цей період усі цукроварні ремонтують та удосконалюють обладнання, готуючись до сезону цукроваріння, який розпочнуть в серпні. Смілянські машинобудівники з гордістю показують готові удосконалені ланцюги до елеваторів, які виготовили з урахуванням усіх побажань цукровиків.

Окрім того, попитом користуються виготовлені на Смілянському машинобудівному заводі відцентрові бурякорізки. Тут виготовляють декілька їх модифікацій.

Бурякорізки, виготовлені на Смілянському машинобудівному заводі, замовляють як українські заводи, так і на експорт.

Примітно, що смілянські машинобудівники виготовляють не лише високоякісне обладнання, а й увесь перелік запчастин до нього. Структура заводу включає в себе всі виробництва машинобудівного циклу. В умовах ливарного та ковальського виробництва можна отримують чавунні відливки масою до тисячі кілограм, із кольорових – до 20, поковки – вагою з півцентнера. Обладнання зварювального виробництва забезпечує виготовлення апаратів діаметром до 4 метрів, окремими блоками – до 6 метрів, масою до 20 тонн.

Виготовляючи високотехнологічне обладнання, на Смілянському машинобудівному заводі застосовують практично всі методи обробки металу. Це і власне литво чавуну, алюмінію, токарна, фрезерна обробки, штамповка металу, ротаційна витяжка тощо.

Оскільки у реалізації продукції «Сміламаш» орієнтується переважно на європейський ринок, на підприємстві за останній час оновили і автопарк. Придбали автівку европ’ятого стандарту, оскільки МАЗи і КАМАЗи ще радянського виробництва не є достатньо надійними, та й закордон на них обладнання не доправити.

Не забувають на Смілянському заводі і про видатних машинобудівників, котрі прославили його далеко за межами держави. Зокрема, досі тут з повагою і гордістю демонструють робоче місце Героя Соціалістичної Праці, повного Кавалера Ордена Слави, учасника Другої світової Максима Величка.

Нині смілянські машинобудівники творять новий етап історії підприємства. А його керівники, працюючи на перспективу, мають за мету перетворити смілянський машбуд в підприємство сучасного рівня, здатне виготовляти продукцію для різних галузей харчової та переробної промисловості, конкурентоспроможність якої і надалі відповідатиме світовим стандартам.