Хто “отвєтіт за базар”? Журналісти детально дослідили конфлікт навколо торгівельних павільйонів на вул. Гоголя

Хто “отвєтіт за базар”?
У грудні 2016 року поруч з перехрестям Гоголя та Смілянської з’явився ряд нових торговельних павільйонів. Вони виглядають ошатними та сучасними в порівнянні з тими наметами,що тривалий час розташовувалися тут. На будівництво нових павільйонів міська рада виділила кошти за які було збудовано каркаси та накриття. А у серединні, кожен підприємець вже облаштовував своє торговельне місце на власний смак. Таких торговельних павільйонів вийшло 54 і вони набули статусу ярмарку, що належить до КП “Черкаські ринки”. Підприємці працювали та сплачували”ярмарковий збір” до комунального підприємства. Останні місяці пепешники, що торгують саме на цих місцях відмовилися вносити обов’язкову щомісячну плату до міського бюджету. Новопризначений директор КП “Черкаські ринки”Тарас Кібало намагався врегулювати ситуацію та дізнатися у чому причини відмови.
Під час спілкування з адміністрацією ринку підприємці заявили про те,що мають сумніви стосовно прозорості використання коштів, які вони сплачують до міського бюджету.
Після тривалої розмови підприємці погодилися зустрітися з новим керівництвом КП “Черкаські ринки” та конструктивно обговорити ситуацію, що склалася. Втім, як з’ясувалося частина підприємців, що торгують саме на цьому ярмарку кошти сплачує вчасно і у повному обсязі. Відповідні документи нам показав Владислав Захарченко.
Згідно квитанцій, Владислав та інші підприємці сплачують ярмарковий збір. Але… не до Комунального підприємства, а товариству “Клінінг-тайм”. Новий директор ринку нічого не знає про діяльність цього товариства, яке зареєстроване на мешканця Золотоніського району Олександра Клименка. Зацікавив той факт,що ТОВ “Клінінг- тайм” має як основний вид діяльності технічне обслуговування та ремонт автотранспорту. І не менш цікавим є дата заснування підприємства ,листопад 2016 року, це за місяць до офіційного відкриття нового ярмарку, що будувався коштом міського бюджету. В той час директором КП “Черкаські ринки” був Дмитро Лукашенко, який наразі є активним членом профспілки, що утворили підприємці Центрального ринку. Він активно відстоював позицію колективу підприємців не сплачувати ярмарковий збір до КП “Черкаські ринки”, яке очолював до недавнього часу.

Втім, повернемося до діяльності ТОВ “Клініг-тайм”, яке зараз збирає кошти з торговельних павільйонів ярмарку по вулиці Гоголя. Голова профспілки працівників торгівлі,яку утворили підприємці Центрального ринку Черкас Леонід Запорожець запевняє, що саме ця фірма виступила як інвестор для підприємців, що будували власним коштом торговельні павільйони по Гоголя.

Після завершення будівництва підприємці деякий час сплачували ярмарковий збір, як то має бути за законом. Але згодом їм запропонували підписати угоди з комунальним підприємством, на що вони не погодилися. Умови договорів, що пропонували їм були не сприятливі. Підприємець Андрій Ільєв пояснює відмову у співпраці з КП “Черкаські ринки” тим, що в договорах не були прописані права підприємців, а вони себе вважають власниками павільйонів. Також, згідно договору підприємець не мав прав передати свої торговельні місця іншим. Приватні підприємці твердять,що вони будували торговельні павільйони за власний кошт. Адміністрація КП “Черкаські ринки” переконані у тому,що роботи проходили за рахунок міського бюджету. На той час керував комунальним підприємством Дмитро Лукашенко. Він запевнив, що жодного документу на будівництво торговельних павільйонів він не підписував. Місце мали лише роботи по вкладанню тротуарної плитки.

З відкритих джерел нам вдалося з’ясувати,що адміністрацією ринку проведено тендер та профінансовано роботи з будівництва торговельних павільйонів по вулиці Гоголя в обсязі майже 2 мільйони гривень. Але, нюанс у тому, що тендер на ці роботи було оголошено у березні 2017 року, коли фактично нові споруди вже стояли. І кошти у сумі майже 2 мільйони профінансовано з міського бюджету переможцю тендеру у жовтні 2017 року. Дмитро Лукашенко запевняє, що про це йому нічого не відомо. Про протистояння між підприємцями та адміністрацією КП “Черкаські ринки” безумовно стало відомо і у міській раді. До того ж кошти на будівництво ринку виділялися з міського бюджету виділялися по програмі соціально-економічного розвитку міста. Підприємець Андрій Ільєв,розповів про те,що у ситуацію втручався заступник міського голови Роман Буданцев. Це логічно, так як він є куратором цієї галузі міського господарства. Але порозуміння з владцем члени профспілки підприємців не дійшли.

З власних джерел “Антені” вдалося отримати фотокопії актів виконаних робіт згідно яких збудували торговельні павільйони по вулиці Гоголя. Прикметним є те,що підпис на актах поставив не директор КП “Черкаські ринки” а його перший заступник Олексій Романчик. Про останнього черкаські ЗМІ, а саме інтернет видання “Інфоміст” пише наступне.

Олексій Романчик призначений на посаду розпорядженням міського голови від 29 травня. Як зазначається в документі, підставою є службова записка заступника міського голови Романа Буданцева.

Романчик є керівником низки товариств на Кіровоградщині. Фірми займаються вирощуванням та торгівлею зерном, а також кондитерськими виробами. Сам Олексій Григорович – житель Кропівницького, тобто є земляком вищезгаданого Романа Буданцева. За повідомленням місцевих ЗМІ, у 2015 році Романчик як директор підприємства СТОВ “Авангард” намагався захопити землю. Також журналісти інформують, що він нібито брав участь у рейдерських захопленнях та намагався викрасти людину. За даними порталу “Судова влада”, Олексій Романчик фігурує в низці кримінальних справ, як мінімум по одній з яких йому оголошена підозра. Йому правоохоронці інкримінують злочин передбачений статтею 388 кримінального кодексу.

Приватні підприємці, які намагаються відстоювати свої права та майно переконані, що усім цим процесом керує безпосередньо заступник міського голови Роман Буданцев. Він і чинить перепони членам профспілки в процесі оформлення документів на володіння торговельними павільйонами.

Наразі протистояння між підприємцями та адміністрацією КП “Черкаські ринки”загострюється. Перші не бажають сплачувати ярмарковий збір до комунального підприємства мотивуючи тим, що це їхня власність, останні намагаються взяти на баланс майно, яке згідно документів збудовано коштами із міського бюджету. Ситуація патова, втім остаточну крапку в цій справі мають поставити правоохоронні органи.

Дивіться також: «Снігова політична криза», або Як розпочалися місцеві вибори в Черкасах