Лікар з 30-річним стажем готовий реформувати медичну галузь області

Галузь охорони здоровʼя як і сучасне суспільство переживає складні часи реформування. У ВО «Батьківщина» впевнені, що приймати рішення щодо модернізації лікувальних закладів повинні кваліфіковані фахівці. Саме тому на чергових місцевих виборах у депутати до обласної ради йдуть кращі з кращих лікарів Черкащини. Серед них – головний лікар Третьої міської лікарні Олександр Федорук.

Понад 30 років він займається анестезіологією, останні 10 років очолює один з провідних медзакладів міста. Лікарня спеціалізується на наданні невідкладної медичної допомоги. З 20 тис. хворих, що поступають до лікарні щороку – понад 80% привозить швидка. Вони потребують негайного реагування, чіткої злагодженої роботи медпрацівників. Щонайменше 5-6 лікарів одночасно працюють біля пацієнта, аби встановити правильний діагноз і надати вчасну допомогу.

– Формально реформування медичної галузі в країні триває понад 10 років: змінюється первинна ланка, терапевти стають сімейними лікарями. Але навряд чи черкасці помітили зміни в охороні здоровʼя. Реформування, насамперед, має відбутися на рівні держави, щоб пацієнти не бігли по ліки до аптеки, а отримували усі необхідні препарати у відділенні. Поки немає реального фінансування – не буде й реформ, – впевнений Олександр Леонідович. – Втім є багато питань місцевого характеру, які можна вирішити при раціональному використанні коштів. Перш за все, це питання, повʼязані з утриманням закладу, тобто забезпеченням медикаментами, обладнанням, поточними ремонтними роботами. Багато питань стосується роботи лікарів та медперсоналу, особливо вдосконалення їхніх вмінь.

Головний лікар вважає, що дипломна освіта лікарів не задовольняє рівень, якого потребує охорона здоровʼя. Тому спеціалісти Третьої міської лікарні регулярно переймають досвід за кордоном. Щороку 5-6 лікарів та медичних сестер проходять стажування у французькому центральному госпіталі м. Лімош. Тиждень тому з Німеччини повернувся травматолог, після чого у лікарні було впроваджено нове оперативне втручання.

Державних асигнувань на утримання закладу катастрофічно не вистачає. Цьогоріч лікарня отримала приблизно 40 млн. грн., 80% з яких пішло на нарахування заробітних плат, 8% – на оплату комунальних послуг. Тому на медикаменти та інші потреби залишається зовсім небагато фінансових ресурсів.

– Я беру участь у виборчих перегонах не для того, щоб вирішити якісь особисті проблеми. Це – крик душі. Питання галузі охорони здоровʼя вирішують не фахівці, часто вони приймають рішення про закупку медобладнання, яке непридатне для довготривалого використання. Тому проблеми медицини мають вирішувати фахівці, – наголосив Олександр Федорук.