На Черкащині розпочинається операція “Первоцвіти-2019”.

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами, нагадує заступник начальника Державної екологічної інспекції Центрального регіону Олександр Позняков.

Підсніжники та черемша – рахуються рослинами- первоцвітами.

З метою припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами щорічно проводиться операція «Первоцвіт», в рамках якої Державна екологічна інспекція Центрального округу спільно із працівниками Національної поліції, Державної лісової охорони, громадськими інспекторами з охорони довкілля, представниками органів виконавчої влади, громадськими організаціями та представниками засобів масової інформації проводить перевірки у можливих місцях продажу квітів, а також на залізничних вокзалах.

Збір червонокнижних рослин обійдеться громадянам у 340-510 гривень штрафу. Також передбачено покарання за завдану шкоду. За кожну зірвану рослину нараховуються збитки. Якщо рослина зірвана без коріння, тобто без цибулини, за неї необхідно буде сплатити 31 гривню штрафу. Якщо ж зірвана з цибулинкою, штраф за кожну становить 62 гривні.

Адміністративне стягнення також передбачене за продаж першоцвітів. Частиною 2 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні порушення передбачена відповідальність від 1700 до 3650 гривень штрафу.
Спільні рейди екологів, лісників та правоохоронців на охорону первоцвітів тривають до травня.