Голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук спростував безпідставні звинувачення Фонду держмайна у неефективному менеджменті

Фактами з документальним підтвердженням Олег Самчук спростував безпідставні звинувачення Фонду державного майна України про неефективну роботу менеджменту Товариства, відсутність плану перспективного розвитку, перешкоджання процесу приватизації, та всі інші заяви, що були викладені на сайті головного акціонера в публікації від 5 лютого поточного року.

Голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» оприлюднив цю інформацію та поставив під питання прозорість намірів керівництва Фонду держмайна відносно ПАТ «Черкасиобленерго» під час виступу в рамках прес-конференції на тему «Державні енергоактиви: прозора приватизація чи замовний продаж за копійки?» , що відбулася вчора в ІА «Українські новини» за участю народних депутатів України дев’ятого та восьмого скликань – Сергія Нагорняка та Олега Петренка, експертів енергетичного сектору економіки та представників загальнонаціональних ЗМІ.

Напередодні на офіційному сайті ФДМУ з’явилася інформація про ініційовану зміну нинішнього керівництва ПАТ «Черкасиобленерго» через нібито низьку ефективність роботи підприємства та блокування приватизації. Утім за словами народного депутата України, голови підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергія Нагорняка ситуація навколо ПАТ «Черкасиобленерго» створена штучно. Усе задля того аби поставити «лояльного» керівника та здешевити активи компанії перед приватизацією, яку планують провести восени 2021 року.

– Проаналізувавши дії ФДМУ мені не зрозуміло які іноді відбуваються речі щодо призначення керівників, регулярної зміни керівників. Зараз іде підготовча процедура до приватизації. І ми все розуміємо, що восени ФДМУ планує виставити на приватизацію акції Черкасиобленерго і отримати кошти, які передбачені з продажу даного обленерго, і зараз робиться все можливе, для того щоб здешевити активи, для того, щоб показати непривабливість цих підприємств, і для того, щоб продати їх восени заздалегідь визначеним покупцям, – говорить голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. 

У зв’язку цим Сергій Нагорняк уже підготував звернення до голови ФДМУ Дмитра Сенниченка з вимогою аби той надав інформацію перед Комітетом Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг щодо неефективної роботи менеджменту Товариства та неефективної підготовки оператора системи розподілу до приватизації.

– Я буду викликати перед нашим комітетом керівника Фонду державного майна, для того щоб він дав пояснення, чому вони, як власник акцій цих підприємств, неефективно працюють. І хочу отримати від них пояснення, що відбувається по Черкасиобленерго конкретно», – додав Сергій Нагорняк.

У свою чергу голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук під час прес-конференції відзначив, що «Черкасиобленерго» у ТОП – 5 рейтингу компаній операторів систем розподілу SAIDI за рівнем надійності серед електропостачання у 2020 році. Крім цього вартість активів компанії за 3 роки зросла втричі.– У 2019 – 2020 роках була проведена переоцінка активів щодо підготовки до приватизації. На період 2017 року оцінка встановила вартість активів Товариства у 2,5 млрд. грн., нині ж вона становить 7, 5 млрд. грн., – повідомив Олег Самчук.

Разом з цим голова правління Товариства весь час перебування на посаді робив всі можливі кроки направлені на закриття справи про банкрутство ПАТ «Черкасиобленерго». Нарешті, цього року за допомогою звернень та активних дій народних депутатів України, Сергія Нагорняка та Максима Пашковського, Фонд державного майна видав Наказ на приватизацію енергетичного підприємства. Одразу ж, після публікації Наказу, ПАТ «Черкасиобленерго» подало клопотання до Господарського суду в Черкаській області про припинення процедури банкрутства на підставі включення підприємства в список об’єктів малої приватизації у 2021 році затвердженого наказом Фонду держмайна України № 5 від 06.01.2021. Засідання по даній справі вже призначено на 1 березня. Однак позиція ФДМУ, щодо цього питання досі не озвучена, тож знову до кінця не зрозуміла.

– До суду звернулося Товариство, але в свою чергу ФДМУ досі не приєдналося до справи і свою позицію щодо підтримки чи непідтримки не висловило. Ми направили лист до Фонду, для того, щоб вони надали нам свого представника, на що прийшла відповідь, що вони хочуть бути присутніми на суді, але через карантин, дистанційно. Хоча у нас є факт, коли регіональні представники ходять на інші слухання і карантин для них не перешкода, але в даному випадку вони просять дистанційно, – каже Олег Самчук.

У свою чергу колишній радник міністра енергетики та керуючого партнера юридичної фірми «Трохимець – Ярошенко і партнери» Олександр Трохимець висловив стурбованість щодо ініціативи відхилення у 2019 році мирової угоди про погашення боргів за спожиту електроенергію між ПрАТ «Азот» та ПАТ «Черкасиобленеро».

– Саме за ініціативи ФДМУ, Київським Апеляційним Господарський судом була відхилена мирова угода між ПрАТ «Азот» та ПАТ «Черкасиобленерго» про погашення заборгованості у 1,8 млрд грн. Вирішення даного питання дало б можливість врегулювати заборгованості ПрАТ «Азот» перед ПАТ «Черкасиобленерго» і відповідно погашення боргів Товариства перед ДП «Енергоринок» та державним бюджетом, що в подальшому використовується ФДМУ як звинувачення на адресу Олега Самчука, – каже Олександр Трохимець. 

Разом з тим депутат Верховної Ради 8 скликання, нині депутат Черкаської обласної ради Олег Петренко, звинувачення в неефективності на адресу нинішнього керівництва теж називає безпідставними. Адже пам’ятає події 2017 року. Тоді, згадує, Черкащина була на межі енергетичного колапсу і саме завдяки менеджменту Олега Самчука вдалося стабілізувати ситуацію.

– Всі ми добре пам’ятаємо, що призначена ФДМУ в 2015-2016 роках голова правління «Черкасиобленерго» Світлана Кузьмінська виводила з «Енергоринку» мільярди гривень. І Фонд просто місяцями дивився, як сотні мільйонів виводяться з підприємства «Енергоринок», а потім посилаються на заяви її шефа Дмитра Крючкова, який в темі і в частці, і які разом довели підприємство до того кризового стану», – сказав депутат Черкаської обласної ради Олег Петренко.

Висловив свою думку щодо діяльності ПАТ «Черкасиобленерго» і представник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Під час прес-конференції він представив аналіз ефективності діяльності енергетичних підприємств з державним контролем акцій протягом останніх трьох років, а саме: це ПАТ «Запоріжжяобленерго», АТ «Харківобленерго», АТ «Миколаївобленерго», АТ «Хмельницькобленерго» та ПАТ «Черкасиобленерго». За даними Інституту енергетичних стратегій фінансові показники на всіх підприємствах за даний період зростали, демонструючи позитивну динаміку. ПАТ «Черкасиобленерго» – не виняток.

– ПАТ «Черкасиобленерго» останні три роки працює стабільно та прибутково. Це підтверджують наші дослідження. За їх результатами у 2017 році підприємство спрацювало з прибутком у 4 млн. грн., у 2018 – ця цифра вже виросла до 9-ти, а в 2019 році вже становила майже 11 млн. грн. Це означає, що підприємство здатне показувати ефективну роботу і працювати не в мінус, а прибутково. І ФДМУ при цьому немає управляти компанією, а має бути лише представником держави в цьому пакеті акцій, – говорить член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

На завершення голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук вчергове запросив керівництво Фонду державного майна України відвідати підприємство, поспілкуватися з працівниками, подивитися на стан мереж, будівель, рівень технічного та матеріального забезпечення, зрозуміти що було з підприємством та колективом в 2017 і що є нині.– Легко продавати те, що не створював, не будував, не відроджував та розпоряджатися майном дивлячись на все крізь призму надрукованого тексту і цифр. Але за всім цим стоять людські долі і справжнє життя. Держава – це народ України, це наші працівники: високовольтники, монтери, диспетчери – фахівці енергетичної галузі, які присвячують себе енергетиці, забезпеченню життєдіяльності сіл, міст, всієї області. Я глибоко вдячний нашому колективу за професійну роботу, підтримку і справжню проукраїнську позицію. Ми доклали багато зусиль для того, щоб зберегти та розвивати підприємство для комфортного життя громадян, сталого розвитку та зміцнення держави. Тому не можна допустити, щоб вчергове ПАТ «Черкасиобленерго» потрапило до рук тих хто майже знищив та забрав за безцінь енергетичне Товариство. Це підприємство прибуткове, а колектив вартий найкращого ставлення та пошани з боку високопосадовців країни. Бо за три роки, енергетики ПАТ «Черкасиобленерго» показали, що таке любов до справи та повага до національного майна – беріть приклад панове, – наголосив голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.

джерело