сезон тиші з 1 квітня по 15 червня

З 1 квітня по 15 червня в Україні діє «сезон тиші», під час якого заборонені стрілянина, проведення вибухових робіт, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення змагань на транспорті тощо

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» (від 09.04.2015 року №322-VIII), у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня по 15 червня забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

Заборона встановлена ст. 39 Закону України «Про тваринний світ». Державний контроль у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу здійснюється відповідно до ст. 57 ЗУ «Про тваринний світ», ст. 20, 35 ЗУ «Про охорону навколишнього середовища».

Держекоінспекція здійснюватиме посилені заходи контролю за дотриманням обмежень.

Ст. 60 ЗУ «Про тваринний світ» визначено права посадових осіб уповноважених органів з охорони, використання і відтворення тваринного світу (зокрема, право складати протоколи та розглядати в установленому законом порядку справи про адміністративні правопорушення в галузі охорони, використання і відтворення об’єктів тваринного світу).

Держекоінспекція в час сезону тиші також здійснює низку заходів:

1) проводить перевірки та фіксуємо порушення. Залучаються до цього Нацполіція, Держлісагентство, місцеві органи влади;

2) спільно з екологами, громадськими активістами та журналістами створює оперативні групи реагування з метою запобігання та недопущенням випадків порушень природоохоронного законодавства в сезон тиші;

3) особливу увагу приділяє захисту територій природно-заповідного фонду. Адже саме там живуть рідкісні види тварин, відтворення популяції яких є надзвичайно важливим.

Читайте також: З 1 КВІТНЯ ДО 15 ЧЕРВНЯ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ПРОВЕДЕННЯ В СЕРЕДОВИЩАХ ПЕРЕБУВАННЯ ДИКИХ ТВАРИН РОБІТ ТА ЗАХОДІВ, ЯКІ Є ДЖЕРЕЛОМ ПІДВИЩЕНОГО ШУМУ ТА НЕСПОКОЮ

До відома, сьогодні близько мільйона видів тварин та рослин по всій планеті під загрозою зникнення. Для нашої країни ця проблема теж надзвичайно актуальна. Якщо до Червоної книги 1980 року було занесено лише 85 видів тварин, то наразі — вже 687.

За порушення правил використання об’єктів тваринного світу передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

З метою забезпечення контролю за дотриманням сезону тиші наголошуємо, що виконання законів України це – не право, а обов’язок для всіх громадян.

Штрафи для порушників становлять 510-850 гривень для громадян та 850-1190 гривень для посадових осіб.