Риба, яка пережила зимову задуху, скоріше за все заражена збудником ботулізму — фахівці обласного лабораторного центру

Серед бактеріальних токсикозів риба і рибні продукти мають особливе значення у виникненні отруєнь токсином ботулізму. Із 7 відомих типів ботулотоксину тип Е найчастіше пов’язаний з ботулізмом, викликаним вживанням в їжу копченої або в’яленої риби домашнього приготування.

Під час тривалого зберігання риби в теплі у свіжому чи слабкозасоленому вигляді спора збудника ботулізму проникає в товщу м’язів, де без доступу кисню перетворюється на бацилу, що виділяє токсин. Щоб звести ризик до мінімуму, необхідно свіжовиловлену рибу ще живою випотрошити, промити питною водою, посолити і зберігати при температурі +2-40С до досягнення концентрації солі в м’язах 9-10%, а лише потім вже в’ялити чи коптити.

Також фахівці радять утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху та скоріше за все заражена збудником ботулізму.

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить лабораторні дослідження риби та рибопродуктів на вміст збудника ботулізму та ботулотоксину. Вартість дослідження без ПДВ складає 352,30 грн.