6000 квадратів із початку року: у «Новій якості» розповіли, якими темпами ремонтують дахи

Одна з найболісніших проблем черкаських багатоквартирок — діряві покрівлі. У цьому сезоні вже вдалося виконати 125 заявок від мешканців. А це понад 6000 квадратних метрів покрівлі, звітує управлінець.

За словами заступниці директора компанії Ольги Протасенко, максимальний термін служби руберойду складає 25 років. Але це за умови якісно виконаного капітального ремонту та правильної експлуатації.

— Покриття може слугувати довго за кількох умов. По-перше, за правильної технології його укладання. Часто, навіть коли виїздимо на поточні ремонти, під старим покриттям виявляємо «будівельні крихти», через які вже відразу можна зіпсувати новий матеріал. Через них під вагою людини виникають тріщини та діри, —  розповідає заступниця. – Окрім того, покрівля починає протікати після інших робіт на даху: прочистка зливової, димовентканалів, утеплення фасаду (дірявлять дах інструменти й матеріали, які звантажують на нього) тощо.

Дивіться також: «НОВА ЯКІСТЬ «БЛАГОУСТРІЙ» ВИВОЗИТЬ НЕГАБАРИТНЕ СМІТТЯ У ТРИ ЕТАПИ

Із часом руберойд втрачає свої властивості під дією опадів та температур. У такому випадку поточний ремонт — лише тимчасове вирішення питання. 

— У більшості випадків протікати дах починає на з’єднаннях. Тому міняти доводиться раніше латані ділянки. Для цього в нас працює шість бригад покрівельників, — розповідає Ольга Михайлівна. — Ми як управлінець не займаємося капітальними ремонтами, але коли є потреба, і мешканці справно сплачують, то йдемо назустріч: латаємо й по кілька сотень квадратних метрів даху. Оскільки покрівлі більшості будинків далеко в не найкращому стані, то й заявок відповідно чимало. Окрім виконаних нині, у планах ще близько 600. А це десятки тисяч квадратних метрів. І в один момент виконати всі — ми фізично не можемо. 

У компанії додають, що часто ремонту покрівлі передують роботи з його підготовки. Ідеться про цілі вантажівки сміття, які виносять із даху.

— Люди роблять із покрівлі звалище для ремонтних відходів. Мешканцям верхніх поверхів простіше винести їх на дах, аніж віднести в найближчий контейнер для негабариту. Тут же складають старі меблі, які вагою та своїми ніжками роблять діри в матеріалі, — пояснює фахівчиня. — Через це іноді  підготовка займає більше часу, аніж безпосередньо ремонтні роботи.

У компанії наголошують, що займаються лише поточними ремонтами. Це одна з послуг, яка закладена в тариф на управління. Капітальні ремонти — це дороговартісний та ресурсозатратний процес. Однак із компенсацією від 50 до 70 відсотків їх виконати можна завдяки програмі «Енергодім». Деталі за телефонами нашого кол-центру: 56-01-01.

джерело