До 10 років в’язниці: в Україні посилять покарання за пожежі через підпал сухої трави

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект №7212-1, який передбачає посилення покарання за підпал сухої трави та листя, а також розширення переліку дій, за які передбачено кримінальну відповідальність. Про це повідомляється на сайті Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України.

Згідно із законопроектом, в умовах військового чи надзвичайного стану правопорушникам може загрожувати позбавлення волі на строк від 5 до 10 років – за умисне знищення чи пошкодження вогнем чи іншим способом лісу, зелених насаджень, стерні, лук, пасовищ, степової, водно-болотної чи іншої рослинності, її залишків і опалого листя на землях будь-якої категорії, якщо це спричинило суттєву шкоду навколишньому середовищу.

У мирний час за ці дії термін обмеження або позбавлення волі становитиме від 2 до 5 років. За відповідні збитки, заподіяні на територіях природно-заповідного фонду, передбачають позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.Також у Кримінальному кодексі окремо встановлять відповідальність за знищення чи пошкодження лісу та лісових насаджень внаслідок недотримання правил пожежної безпеки, якщо це завдало істотної шкоди навколишньому середовищу. Покарання передбачають у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк від 1 до 3 років.За ці ж дії в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки для довкілля, правопорушникам загрожує позбавленням волі на строк від 1 до 3 років.