Сміла. Польський цвинтар. Побудований в середині 19 ст. на місці смілянської фортеці, яка була побудована в 17 ст. та проіснувала до анексії правобережної України російською імперією.

Донині тут збережені земляні бастіони укріплень. Більшість старовинних поховань зруйновані та пограбовані сучасними вандалами.

Місце, що зберігає забуту історію Черкащини знаходиться в жахливому занедбаному стані. Хоча, можна помітити спроби впорядкувати територію цвинтаря. Однак поруч – гори сміття, автомобільних шин, що тут присутні явно не з глибини століть.

Боляче спостерігати за руйнацією об’єкта культурної спадщини, який можливо міг би стати одною з туристичних принад регіону.

Достеменно невідомо, коли було здійснене перше поховання на території фортеці. Адже тут у земельному бастіоні знаходиться кам’яний хрест, який можна датувати щонайменше 16 століттям.

Територія приваблює шукачів скарбів та чорного металолому. За останні десять років пам’ятка історії та культури значно втратила внаслідок пограбувань та руйнації. Це місце потребує більше уваги та піклування.

Репортаж Валерія Воротника

Від antenna