Вартість проїзду у громадському транспорті малє становити не вище 2,7 грн?

За допомогою підрахунків можна вставновити, що вартість проїзду у громадському транспорті мала б становити не вище 2,7 грн. Про такі підрахунки повідомив на своїй сторінці у Facebook керівник телекомпанії «Антена» Валерій Воротник.

“Один з депутатів черкаськоі міськради, член фракції блоку Петра Порошенка, щойно запропонував в фейсбуці дорівняти вартість білету на проїзд в міському транспорті до вартості літру пального. Тобто, до 21 грн. І чомусь вирішив, що витрати мають покриватися на 20%. Тобто, вартість білету близько 4 грн. Я вирішив трохи порахувати.

Вартість проїзду має калькуляцію. Навіть простий розрахунок. Витрата пального 20 л./100км. Довжина маршруту 10 км – це довше ніж більшість реальних маршрутів. Цифра для простоти розрахунку. Витрати на 10 км – 2 літри, х 21 грн. = 42 грн. Далі зарплата водія, кондуктора. Візьмемо навіть 15 000 з податками на місяць. На 24 робочі дня на день – 625 грн. За день для простоти вираховуємо, що машина робить 10 рейсів за робочій день. І це лише в один кінець. Тобто, насправді по маршруту проїжджає 20 разів. На рейс – 31-00 грн. Техобслуговання транспорту – рахував, десь в районі 4000 на місяць. На день ~ 84-00 грн. На рейс ~9-00.

Калькулюємо витрати на рейс – 42+31+9 = 82 грн. Саме стільки коштує один рейс середньостатистичної маршрутки.

Спілкуючись з перевізниками я дізнався цікаву деталь, що за рейс одна машина перевозить щонайменше 50 пасажирів. А іноді і всі 200. Бо люди рідко їдуть від кінцевої до кінцевої. Вони, як правило, на третину маршруту приблизно. Але рахуємо 50. Тобто, на перевезеного пасажира витрачається близько 1,64 грн прямих витрат.

Все інше в ціні білету прибутки власника. Але я брав у розрахунок лише 24 робочі дні в одну зміну. А насправді машини працюють в дві зміни 30 днів на місяць! Тобто, витрати ще менші… Тому з рентабільністтю 50 % вартість проїзду мала б становити не вище 2,7 грн. І це з 100% покриттям з кишені пасажирів. При цьому прибутки власника з одного буса становитимуть щонайменше 30000-50000 грн. При розрахунковому навантажені. Але за підрахунками може становити принаймні вдвічі вище. В мене питання: як і хто калькулює вартість проїзду і які надприбутки туди всовують? І чому ніхто просто з олівцем, листочком пареру та калькулятором не пвдрахував, що при вартості проізду 3 грн, власники мають вже надприбутки!? А кажуть, що потрібно платити по 5 грн, бо все дорожчає. Так, вірно. Бо власник бажає мати з кожної машини щонайменше по 300 000 грн чистого прибутку на місяць. І ви мене спробуйте переконати, що в питанні зовсім нема корупційної складової. Наостанок запитання депутату: чи не є він власником кількох “Еталонів” чи “Богданів”? Та чи не на зарплаті він у одного з перевізників? Я переконаний, що вимоги підвищення ціни білету – результат картельного зговору перевізників та корупційних домовленностей з представниками влади.
За інформацією, ВСІ перевізники міста мають тісні родинні, дружні стосунки з можновладцями. В своємоу минулому багато з них мають за плечима роботу в силових відомствах чи керівних посадах в органах влади. Ви ще маєте сумніви щодо того, хто дере з три шкури з пасажирів і хто влаштував собі таке коритце?”, – написав Валерій Воротник.

Джерело: http://v4asno.com/vartist-projizdu-u-gromadskomu-transporti-mala-b-stanoviti-ne-vishhe-2-7-grn-valerij-vorotnik/