За останні роки найбільше випадків захворювання на ботулізм на рівні Черкаської області зафіксовано в містах Черкаси та Золотоноша.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти коптіння риби, м’яса. Потенційно небезпечними є консервовані продукти, які неправильно термічно оброблені, зберігались неналежним чином.
Олег Стадник закликав черкащан максимально обережно ставитись до купівлі передусім риби та м’яса на стихійних ринках, та до цих продуктів, приготованих у неналежних умовах.
Отруєння на ботулізм характеризується як загальними проявами отруєння, так і своєрідними, – характерним паралічем м’язів обличчя.
Довідка
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.