У Смілі відкрили меморіальну дошку визволителю міста Василю Москальцю

Символічно 29 січня у день визволення міста Сміли від німецьких загарбників урочисто відкрили меморіальну дошку учаснику Другої світової війни, визволителю Сміли Василю Москальцю. Розмістили її на фасаді дитячої бібліотеки, де Василь Іванович працював упродовж чотирьох десятиліть.

Вже на заслуженому відпочинку Василь Москалець завжди залишався на вістрі громадського життя, пішовши з життя на 99-му році життя.

Вшанувати пам’ять Почесного громадянина Сміли Василя Москальця зібралося чимало людей. Його друзі фронтовики зазначали, що лише по нагородах Василя Івановича можна було дізнатись про хронологію його життя.  Найбільш пам’ятними залишились Курська дуга, битва за Дніпро, Корсунь-Шевченківський котел, визволення України, а також країн Європи.

У повоєнний час до бойових нагород на грудях Василя Москальця додалось ще два десятки державних і галузевих відзнак.

Про таких людей як Василь Іванович Москалець книги пишуть і віншують повсякденно, але сам він, пригадують його друзі, ніколи не вихвалявся і не вимагав до себе зайвої уваги, за що користувався повагою серед фронтовиків, сусідів, друзів і громади міста взагалі.

Цього року Василю Івановичу Москальцю виповнилося б 102 роки. Він полишив цей світ три роки тому. Та те, що пам’ять про нього і досі живе в серцях смілян, засвідчили червоні гвоздики, які люди принесли до меморіального знака.