Синоптики радять не зволікати з посівною і припускають можливість засухи

Березень розпочався аномальним теплом. Середня температура повітря за першу декаду березня виявилася рекордно високою і більше відповідала середнім багаторічним значенням другої декади квітня. Як наслідок, із випередженням календаря практично на місяць, ґрунт досяг фізичної стиглості в перші дні березня, що дозволило виїхати техніці на поля та закривати вологу у ґрунті.

Середня температура ґрунту вже понад тиждень становить 7-8° і дозволяє проводити сівбу ранніх ярих зернових та зернобобових культур (ячменю, пшениці, вівса, гороху) та з городніх – селера, морква, редис, петрушка, пастернак, цибуля-чорнушка, які вважаються стійкими до заморозків і витримують до 8° морозу.

9 березня агрометеорологи області визначали вологозапаси ґрунту весною. За їх результатами відомо, що на більшості площ в метровому шарі ґрунту під озимими культурами містилося 121-160 мм. На частині площ, зокрема Чигиринський та прилягаюча частина Кам’янського району, Канівський та прилягаюча частина Корсунь-Шевченківського району вологозапаси метрового шару ґрунту не перевищували 97-120 мм. Основна волога в ґрунті зосереджена до глибини 60-70 см, місцями -50 см.

Такі значення вологозапасів у метровому шарі ґрунту становлять 66-72% від значень найменшої польової вологоємності і по всій території області є одними із найнижчих за останні 10 років. Тобто, в разі збереження дефіциту опадів надалі, є ризик весняної засухи.

За інформацією Черкаського обласного гідрометцентру.