7-8 липня зіткнення розпеченого повітря з холодним атмосферним фронтом спричинить грози, град і навіть смерчі

Вже місяць на Черкащині утримується підвищений температурний фон, із середньодобовою температурою повітря вище 20º, та 7 днів вище 25º, в той час як звичайно за все літо їх буває 40 та 3 відповідно.

Черкащина вже добряче розпеклася, але вже найближчими днями відчуватимемо свіже прохолодне повітря. повідомляє Черкаський обласний гідрометцентр.

Завтра вдень повітря ще встигне розпектися до 30-32º, але потім через Черкащину буде проходити холодний атмосферний фронт із Західної Європи. Зіткнення двох контрастних повітряних мас призведе до швидкого розвитку потужних купчасто-дощових хмар та штормового фронту з комплексом небезпечних погодних явищ: грози, дощі різної інтенсивності, град, шквали 15-20 м/с, можливі навіть смерчі. Ситуація складна та небезпечна.

Така ситуація збережеться і в ніч на середу.

8 липня вже відчуємо прохолоду, повітря освіжиться до 20-22º. Вдень інтенсивність грозових дощів зменшиться. Надалі атмосфера заспокоїться, спека не дошкулятиме. Антициклон, який впливатиме на погоду нашого регіону, забезпечить сонячну, без істотних опадів погоду. Температура вночі 10-15º, вдень лише 21-26º.

Схожі синоптичні процеси розвивалися минулої суботи, а також у недалекому 2017 році, коли 1 липня на зміну спеці у другій половині дня внаслідок проходження через наш регіон із надзвичайно великою швидкістю надто активного атмосферного фронту, спостерігався цілий комплекс небезпечних та стихійних явищ: грозові дощі, град 6-10 мм, сильний вітер і шквали 15-20 м/с, місцями випали сильні дощі 30-31 мм за 1-3 год та навіть смерч.

Дивіться також: ЧЕРКАЩИНОЮ ПРОЙШОВ СИЛЬНИЙ БУРЕВІЙ. НАЙБІЛЬШ ПОСТРАЖДАВ ЗОЛОТОНІСЬКИЙ РАЙОН. 51 НАСЕЛЕНИЙ ПУНКТ ДВІ ДОБИ БЕЗ СВІТЛА

Дивіться також: БУРЕВІЙ ПЕРЕНІС 120-ТОННИЙ МЕТАЛЕВИЙ ЕЛЕВАТОР “НІБУЛОНУ” НА 200 МЕТРІВ І ПЕРЕКРИВ НИМ ЗАЛІЗНИЧНУ КОЛІЮ

Дивіться також: В РЕЗУЛЬТАТІ ПОТУЖНОГО БУРЕВІЮ БУЛИ ВІДКЛЮЧЕНІ 1734 ТРАНСФОРМАТОРНІ ПІДСТАНЦІЇ, ЧЕРЕЗ ЩО БЕЗ ЕНЕРГОПОСТАЧАННЯ ЗАЛИШИЛИСЯ 181 НАСЕЛЕНИЙ ПУНКТ ОБЛАСТІ