Майже 60% мешканців Центральної України не вакцинуються від дифтерії та правця кожні 10 років — дослідження

За даними опитування, що проводилося компанією з соціологічних досліджень Gradus Research у партнерстві з фармацевтичною компанією Санофі в Україні напередодні Всесвітнього тижня імунізації, 58,9% жителів центральних областей країни не вакцинуються від дифтерії та правця кожні 10 років, хоча це потрібно робити згідно із національним календарем профілактичних щеплень.

Більш ніж половина опитаних (61,5%) стверджують, що не роблять щеплення від дифтерії та правця кожні 10 років через відсутність належного інформування населення про його необхідність, 16,8% — не довіряють вакцині, що доступна в Україні.

За результатами дослідження, лише 23,4% мешканців Центрального регіону позитивно ставляться до рутинної вакцинації, що є найнижчим показником в країні. Водночас пандемія COVID-19 спонукала 14,8% респондентів більш ретельно вивчати питання вакцинації від небезпечних інфекційних захворювань

Більшість жителів Центрального регіону (50,9%) вважають, що до офіційного національного календаря щеплень в першу чергу потрібно додати вакцини від гепатиту А. Третина опитаних (30,2%) з цього регіону переконані, що до національного календаря профілактичних щеплень обов’язково має входити вакцина від менінгококової інфекції. До слова, сьогодні щеплення від менінгококової інфекції є рекомендованим та покривається коштом держави для неповнолітніх громадян США та країн Європи через серйозність перебігу хвороби та можливість розвитку хронічних ускладнень.

Опитування продемонструвало, що лише 34,1% опитаних готові купувати вакцини європейських виробників за власні кошти, решта (65,9%) хотіли б отримувати вакцину за державний кошт. Разом з цим, чинниками, які мають вирішальне значення для вакцинації, стали наявність якісної вакцини (47,4%) та усвідомлення загрози хвороби (33,8%).

Методологія опитуванняВ опитуванні взяли участь жителі Центрального регіону: Харкова, Чернігова, Полтави, Вінниці, а також Кіровоградської та Черкаської областей. Серед респондентів 49,5% чоловіків та 50,5% жінок. Найбільшу кількість опитаних склали респонденти у віці від 35-44 років — 35,5% та 25-34 роки  — 31,6%, 18-24 роки – 15,6% і 45-50 років — 17,3%.

за інформацією фармацевтичної компанії Санофі в Україні