управлінська компанія Нова якість

Обрізання дерев узимку. За яких умов працюють бригади «Нової якості» та чи безпечно це?

Видаляти аварійні дерева та проводити санітарну обрізку в зимовий час – можна. Вона не несе шкоди деревам, натомість дозволяє уникнути потенційних загроз для мешканців у разі негоди. В управлінській компанії кажуть: заявки на такі роботи отримують постійно, виконують їх за сприятливих умов.

У складі бригади щодень працює Дмитро Комлєв. Хлопець має освіту еколога та пояснює: у холодну пору всі біологічні процеси в дерева –уповільнені, а тому воно легше переносить цю процедуру.

– Саме через таку причину санітарну та омолоджувальну обрізку рекомендують проводити рано навесні або пізно восени. Відповідно й узимку, якщо дозволяють погодні умови. Адже працювати на вишці ми можемо, якщо на вулиці не нижче -10 °C, відсутні опади та пориви вітру, – говорить Дмитро. – Більшість людей схвально ставиться до нашої праці. Однак є й відсотків 20 тих, хто негативно реагує. Вважають, що ми неправильно виконуємо свою роботу.

Дивіться також: МЕШКАНЦІ БУДИНКУ ПО Г. САГАЙДАЧНОГО, 237 ЗАДОВОЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТАМИ СПІВПРАЦІ З УК «НОВА ЯКІСТЬ»

Фахівець додає, аварійні дерева спилюють тільки за наявності спеціального ордера. Й оперативне реагування в таких випадках може врятувати й життя мешканців, і їхнє майно.

Так, наприклад, у середині січня через аномальні пориви вітру висока тополя, що росла на території автошколи, упала на будинок по Смілянській, 88, який обслуговує «Нова якість».

– Вона пошкодила кондиціонер однієї з квартир, зливову трубу та огороджувальні елементи на покрівлі. На щастя, дах уцілів, – розповідає майстриня «Нової якості» по роботі з населенням Ніна Сусло. – Наші хлопці допомогли розпиляти це дерево та зрізати ще два аварійні, які загрожували людям. 

В управлінській компанії додають: саме з тополями найчастіше стаються аварії. Адже вони швидкорослі, можуть бути заввишки, як дев’ятиповерхівка, та до всього вважаються крихкою породою.

– Тополі потребують постійного обрізання. За правилами, ми залишаємо лише сім-дев’ять метрів стовбура та гілки першого порядку для відновлення. Часто з цими деревами складно працювати ще й тому, що їх саджали біля доріг, між електроопорами та близько до будинків. Тому доводиться обережно працювати, аби не пошкодити автівки, що припарковані поруч, електроопори та мережі, – додає Дмитро Комлєв.

Дивіться також: Мешканці гуртожитку по Нижній Горовій, 43 вважають його найкращим у місті

Лише за грудень та січень у «Новій якості» провели санітарну обрізку та видалення аварійних рослин у близько 60 дворах. Це не одна сотня дерев, під якими тепер мешканцям стало безпечніше відпочивати та прогулюватися.

– Трапляється, що надходить заявка на спилювання аварійної яблуні, ми обстежуємо її, отримуємо ордер на знесення. А потім вже у дворі виникає скандал, бо для когось вона – як пам’ять про дідуся чи батька, який її садив. І тоді виникає суперечка між мешканцями, та й у наш бік летить чимало недобрих слів. Але, попри це, пояснюємо людям, що таке дерево несе загрозу. Адже достатньо сильного пориву вітру, і воно може травмувати когось чи пошкодити майно, – говорить Ніна Сусло.

Аварійні дерева виявляють під час обстеження як майстри управлінської компанії, двірники, так і мешканці. Якщо ви помітили небезпечне дерево поблизу свого будинку чи на дитячому майданчику – повідомте про це в кол-центр «Нової якості».