У Німеччині почали розслідування воєнних злочинів Росії в Україні

Федеральна прокуратура Німеччини збирає докази та документує ймовірні воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні військами Росії під час війни в Україні.

Федеральна прокуратура Німеччини у Карлсруе розпочала розслідування у зв’язку з можливими воєнними злочинами Росії на території України. Генеральний прокурор при Верховному суді Німеччини Петер Франк відкрив так зване “структурне розслідування”, заявив міністр юстиції ФРН Марко Бушманн (Marco Buschmann) в інтерв’ю газеті Passauer Neue Presse, опублікованому у вівторок, 8 березня.

У прокуратури є конкретні докази

За інформацією німецького агентства dpa, федеральна прокуратура має конкретні дані, що вказують на вже скоєні в Україні воєнні злочини. Крім того, існують побоювання, що кількість таких злочинів зростатиме.

Як зазначає тижневик Der Spiegel з посиланням на джерела у сфері правосуддя, прокуратура має у своєму розпорядженні повідомлення про застосування касетних бомб, удари по житлових кварталах та цивільній інфраструктурі, газопроводу, сховищу ядерних відходів та ТЕЦ. Крім того, у центрі уваги – дані про так звані “списки цілей”, які, за різними свідченнями, складаються російськими підрозділами та чеченцями, що перебувають в Україні, повідомляє видання. У ці списки, зокрема, внесено високопоставлених українських політиків.

На першому етапі структурного розслідування збирають та документують якомога більшу кількість доказів. На їхній підставі згодом мають притягнути до кримінальної відповідальності конкретних обвинувачених.

ФРН має право переслідувати воєнних злочинців у всьому світі

Згідно з Міжнародним кримінальним кодексом, генеральний прокурор Німеччини має право переслідувати винних у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності у всьому світі. Аналогічні розслідування проводяться в Карлсруе щодо представників сирійського режиму, за деякими справами вже винесено обвинувальні вироки.

Раніше про подання заяв до Федеральної прокуратури Німеччини заявили колишня міністерка юстиції країни Сабіне Лойтгойссер-Шнарренберґер (Sabine Leutheusser-Schnarrenberger) та ексглава МВС ФРН Ґергарт Баум (Gerhart Baum). “Важливо вже зараз, коли приїжджають біженці, розпочати розслідування та збирати докази, щоб внести ясність, що відповідальні за цю агресивну війну не залишаться безкарними”, – заявила Лойтгойссер-Шнарренберґер.

джерело