В Україні спалах кору. На Черкащині ситуація під контролем

Станом на початок вересня в Україні зареєстровано 1627 випадків кору, двоє дітей в Одеській області померли. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській (747 випадків), Одеській (589 випадків) та Тернопільській (70 випадків) областях.

Так сталося через відмову батьків робити планові щеплення своїм дітям. У зв’язку зі спалахом кору в цих областях прийнято рішення про недопущення дітей, які не мають щеплення проти кору, у навчальні заклади.

Про епідеміологічну ситуацію на Черкащині поінформували в обласному департаменті охорони здоров᾽я. Кір вважається небезпечним вірусним захворюванням з інкубаційним періодом від 7 до 17 днів.

Вірус розповсюджується, коли у людини з’являються перші ознаки захворювання: кашель, висока температура, кон’юнктивіт, поява своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини і висип на шкірі. Вірус вражає всі вікові групи незважаючи на те, що найбільш сприятливими до нього вважаються діти.

Основним засобом профілактики є вакцинація. Епідеміологи попереджають: кір поширюється швидше, ніж грип. Тому важко уявити, якими можуть бути наслідки спалаху.

Черкаських дітей забезпечать препаратом, який дозволить діагностувати первинний спалах туберкульозу. 

У Черкасах створили відділення для невиліковних пацієнтів

Центр паліативної та хоспісної допомоги запрацював на базі обласного онкологічного диспансеру. Нині там відкрито більше 10 ліжок. Крім цього для смертельно хворих наявні 25 ліжок у другій міській лікарні, 10 – у туберкульозному диспансері та декілька у інфекційній лікарні.

У рекордні строки прийнято обласну хоспісну програму, розраховану на 5 років. Справа – за фінансуванням.

За інформацією онкоцентру майже 2,5 тис. жителів області потребують паліативної допомоги. До того ж, на Черкащині досі немає палат для невиліковно хворих діток.

Черкаських онкохворих дітей навчили робити мультики. 

Кримінального авторитета мордують в Черкаському СІЗО

У Придніпровському суді міста Черкас наразі слухається справа Миколи Бабічева відомого у широких колах на прізвисько «АШОТ». Його затримання кілька місяців тому стало резонансною подією у тихому житті обласного центру.

Як писали тоді журналісти газети «Черкаський край» восени в кримінальних колах активно циркулювала інформація, що уродженець Луганщини, неодноразово засуджений громадянин України Микола Бабічєв, на прізвисько «Ашот», «переїхав» із Сходу в Черкаську виправну колонію № 62 неспроста.

Мовляв, цей відносно молодий (33 роки чоловік) після свого виходу на волю має організувати альтернативну точку сили в Черкасах і стати противагою уже існуючому тут криміналітету (так зване ОЗГ «Торпеда»), що монополізував Черкаси і цілком підібрав місто під себе.

За інформацією видання СЛЕД.net.ua. «Ашот» мав посилити позиції в Черкасах київського «злодія в законі». Більше того, в кримінальних колах нібито була запланована «коронація» Бабічева в Москві. Наразі Микола Бабічев знаходиться під вартою, але його адвокати гаряче апелюють до суду.

У Черкасах сталося масове ДТП

На вулиці Одеській, у середу зранку зіткнулися чотири автівки. Причина зіткнення банальна. Вранішній корок на дорозі та не дотримання дистанція під час руху. Один водій залишив місце пригоди, так-як його авто залишилися неушкодженим. А водія «Hyundai» госпіталізовано з невеликим ушкодженням голови до Третьої міської лікарні Черкас.

Автівка з черкаськими номерами потрапила у ДТП на виїзді з Києва. 

У черкаських дитсадках незаконно вимагають довідки про епідоточення дітей

Інформацію до редакції телеканалу «Антена» надіслали батьки одного з дошкільних навчальних закладів міста з інформацією, що адміністрація дитсадка неправомірно вимагає від них довідку про епідоточення малюка. Наші кореспендонти з᾽ясували, чи зобов᾽язані батьки надавати документальне підтвердження про стан здоров᾽я дитини, якщо вона не відвідувала заклад понад три дні.

Отримана відповідь від міського департаменту освіти і гуманітарної політики містить посилання на наказ профільного міністерства «Про затвердження інструкції охорони життя і здоров᾽я дітей у дошкільних навчальних закладах». Але цей документ вже понад рік як скасований.

Зауважимо, що телеканал повторно звернувся до Міністерства освіти і науки з проханням більш детально роз’яснити черкаським посадовцям ситуацію з довідками. Відповідь однозначна: «Діти після тимчасової відсутності у дошкільному закладі приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання».

Фактично, вимога довідки про епідоточення є неправомірною і навіть, можна сказати, самоуправством або перевищенням повноважень збоку адміністрації.

Успіхи черкаських дитячих садочків. 

 

 

 

 

Юридична консультація: як виправити помилку в акті цивільного стану

Актами цивільного стану є дії, що нерозривно пов᾽язані з фізичною особою, які започатковують, змінюють, або припиняють її обов᾽язки. Процедура внесення виправлень в акти цивільного стану є нескладною. Для цього слід подати заяву та свідоцтво про держреєстрацію до відділу ДРАЦС за місцем проживання. В результаті заявник отримає виправлений документ або відмову про внесення змін.

В обласному управлінні юстиції повідомляють, як отримати копії документів. 

У Черкаському районі горіла пилорама

Пожежа сталася 2 жовтня о 22:15 у селі Дубіївка. На місце пожежі було спрямовано черговий караул 3-ї державної пожежно-рятувальної частини із Черкас.
Відповідно до плану залучення сил і засобів на ліквідацію пожежі залучалися вогнеборці місцевої пожежної команди із села Хацьки, а також пожежна техніка Дубіївського лісництва та військової частини А3177. Спільними зусиллями рятувальників та волонтерів пожежу о 23:00 було локалізовано, а о 02:00 – повністю ліквідовано.
Внаслідок пожежі вогонь знищив дрова та пошкодив навіс пилорами. Причина пожежі наразі встановлюється.

У Черкасах горіла дев᾽ятиповерхівка.