Голову Черкаської ОДА Шевченка незабаром можуть звільнити, а його місце віддати ставленику криміналітету?

Інсайдер повідомив редакції Антени непересічну інформацію, згідно з якою може відбутися рокіровка в керівництві області. А саме: голова ОДА Ігор Шевченко може бути звільнений, а його місце посяде перший заступник – Борис Лебедцов.

Жодним чином усе наведене в матеріалі не претендує на істину в останній інстанції і є не більше, ніж припущенням. Адже журналісти не мають доступу до інформації, яка б допомогла пролити світло на певні обставини, про які йде мова нижче.  Українська політика продовжує бути суто кулуарною справою, навіть і після задекларованого перезавантаження країни.

Нагадаємо, що Лебедцова було призначено першим заступником голови адміністрації, що викликало обурення місцевого політикуму. Адже останній свого часу лобіював передачу так званої “Дачі Андрєєва” під забудову, за версією ЗМІ, має тісні зв’язки з криміналітетом та начебто є родичем колишнього голови ОДА часів Порошенка Юрія Ткаченка. Призначення Лебедцова було сприйнято не інакше як наслідок кримінально-корупційного впливу на нову владу місцевого криміналітету та аграрного лобі. Попри це Лебедцов усе ж отримав посаду і приступив до виконання своїх службових обов’язків. Але ми спробуємо більш детально проаналізувати механізм, згідно з яким чиновник, що дискредитував себе не дуже приємними скандалами, пов’язаними з попередніми каденціями влади, знов опинився на високій посаді і навіть став найбільш вірогідним претендентом на посаду голови ОДА.

Злетом політичної кар’єри Бориса Лебедцова варто вважати період депутатства в Черкаській міській раді від… Партії регіонів. За часів Ткаченка він отримав посаду керівника обласного комунального підприємства. Серед об’єктів, якими він опікувався, була і злозвісна “Андрєєвська дача”  та готель “Дніпро”.

У результаті доволі відвертих спроб передати колишній урядовий об’єкт у приватні руки виник скандал. Адже апетити орендаря сягали значно ширше – приватизувати об’єкт та забудувати навколишню ділянку лісу. Активно лобіювали проект депутати славнозвісної фракції БПП в Черкаській міськраді – Олександр Радуцький та його колеги. За інформацією, поширеною у ЗМІ,, за всією оборудкою стояв безпосередньо Андрій Бородай.

Важко обійти увагою ту обставину, що Лебедцов і Шевченко в минулому мали спільний бізнес – компанію “Легкий експорт плюс”. Та чи це єдине, що об’єднує цих посадовців, нам не відомо.

Серед осіб, які стоять за Лебедцовим, слід назвати перш за все колишнього очільника області Юрія Ткаченка та його бізнес-партнерів. Саме Лебедцова вони, схоже,  пропхнули у владу, щоб після зміни президента не втратити контроль над нею. Адже активи, накопичені протягом попередніх років, могли легко стати об’єктом прискіпливих інтересів правоохоронців, що могли б занадто активно взятися за виконання директив Зеленського про боротьбу з корупцією. І щоб місцеві служителі закону не розуміли все, що каже президент, занадто буквально, в команді його представників і опинився тлумач, яким, ймовірно, і було призначено саме Лебедцова.

Але все це стало б абсолютно неможливим, якби в команді нового президента не були ще й інші особи, що почали пропихувати постать Лебедцова. Серед новообраних нардепів від СН називають Артема Культенко. Його, в свою чергу, столичні ЗМІ нерідко називають не інакше як “мафіозі” та людиною, тісно афілійованою з кримінальним минулим. Пов’язує цих двох персонажів ще й спільний бізнес – транспортна компанія, яка, крім іншого, торгує зерном, тютюном та кормом для тварин. Але, звісно, в реєстраційних даних компанії ані Лебедцова, ані Культенка не знайти. Але джерела стверджують, що саме вони здійснюють контроль над бізнесом.

Однак, за інформацією нашого джерела, саме Культенко на сьогоднішній момент є головним пропихувачем Лебедцова. Звісно, що це питання навряд чи стане публічним, адже і нова українська влада, на жаль, успадкувала закриті принципи кадрових призначень. Тому, ймовірно, Ігор Шевченко скоро може перестати бути очільником області попри всі дружні і теплі стосунки з Зеленським. Натомість “нові обличчя” з ВР можуть запропонувати і “нове обличчя” для ОДА.

Ще одна людина, яку називають безпосереднім “босом” Лебедцова, – скандально відомий черкаський бізнесмен Андрій Бородай.  Людина, про кримінальне коріння якого багато разів писали українські та черкаські ЗМІ. За наявною інформацією, Бородай  ще з 90-х очолює економічне крило відомого місцевого ОЗУ “Торпеди”.  Найбільш відомою є мережа гіпермаркетів “Грант-маркет”, яку напряму зв’язують з Бородаєм. Ще у 2015 році Юрій Луценко стверджував, що в Черкасах кримінал рветься до влади. Але прихід виявився не таким і продуктивним. Обраний тоді міський голова Бондаренко відсторонив представників ОЗУ від доступу до міських ресурсів, розпочавши з ними конфлікт, який триває й досі.

Між іншим, Черкащина негативно вирізняється від інших областей країни саме поганими дорогами, високим рівнем корупції, абсолютно бездіяльними поліцією та прокуратурою, що продовжують розслідування розпочатих за часів Порошенка справ. Натомість жодного розкритого замовного вбивства або гучної справи проти колишній посадовців області, хоча інформації в тих самих ЗМІ було дуже багато.  Кримінал повністю зберіг контроль над судовою владою, поліцією та прокуратурою на Черкащині. Слід очікувати спроби призначення саме пов’язаних із ними осіб на вільні ключові посади.

Наші джерела стверджують, що вже зараз Ігор Шевченко повністю усунутий від прийняття будь-яких кадрових рішень. Що є своєрідним доказом наших здогадок. Якщо головна мета місцевих бізнес-кримінальних еліт  – встановлення повного політичного контролю над областю, коли зовнішньо інтелігентні люди у владних кріслах насправді представлятимуть інтереси корумпованих агробаронів та криміналітету. Цікаво, а в офісі президента Зеленського знають про це? І чи бачать, що мимоволі вже дали зелене світло на цьому шляху?