“Антена” продовжує відслідковувати ситуацію навколо «Черкасиобленерго»

Минулого тижня ми повідомляли про режим облоги, введений на підприємстві у зв’язку з можливістю захоплення його території одним з власників, що таким чином планував перебрати менеджмент публічного акціонерного товариства на себе. Ми також повідомляли про порушення Національним антикорупційним бюро кримінального впровадження за ст. 191 Кримінального кодексу України відносно посадових осіб ПАТ «Черкасиобленерго» та низки пов’язаних з ним юридичних осіб, зокрема підприємства «Енергомережа», за допомогою якого з «Черкасиобленерго» вимивалися мільйони гривень. На цьому тижні, за інформацією «Антени», слідчі дії розпочалися безпосередньо на підприємстві,. За інформацією нашого джерела у Національній поліції, протягом останніх днів правоохоронці проводили вилучення документів в головному офісі «Черкасиобленерго». Також джерело припустило, що детективи НАБУ наприкінці тижня мають безпосередньо бути на підприємстві для проведення слідчих дій. Джерело не виключає навіть затримання посадових осіб підприємства. За даними редакції, «Черкасиобленерго», після крадіжок та вимивання сотень мільйонів гривень коштів зі своїх рахунків, знаходиться в стані глибокої фінансової кризи. Співробітникам скорочується та затримується зарплата. Державний акціонер компанії – Фонд державного майна України планує самостійно призначити нового керівника підприємства. За даними ЗМІ, ПАТ «Черкасиобленерго» контролюють два олігархи – Суркіс та Григоришин. Останній є громадянином Росії. Офіційно Фонд держмайна України має 46-відсотковий пакет акцій, ТОВ “КУА “Сварог Ессет Менеджмент”ПЗНВІФ”Сьомий”, близко 24%, Приватне акціонерне товариство “Українська енергозберігаюча сервісна компанія”, має 25% акцій підприємства.

%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0_500_552

Рішення щодо обмежень торгівлі алкоголем у «нічний» час визнано поза законом

Верховний Суд України визначив заборону місцевих органів самоврядування щодо торгівлі алкоголем в нічний час доби поза законом. Згідно постанови найвищої судової інстанції України від 24.05.2016 року: органи місцевого самоврядування мають право тільки встановлювати режим роботи суб’єктів господарювання. А встановлення обмежень щодо торгівлі алкогольними напоями у нічний час виходять за межі повноважень, наданими органам місцевого самоврядування законом №280. Чому заборона продажу алкоголю на місцевому рівні є порушенням? Тому що з 2010 року заборонити або обмежити споживання пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та куріння тютюнових виробів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть лише на час проведення масових заходів(ч. 9 статті 15-2, ч. 3 статті 15-3 Закону №481). Тобто основний закон, який регулює торгівлю алкоголем, не надає права місцевим радам накладати дані обмеження. Нагадаємо, що восени 2011 року Черкаська міська рада прийняла рішення обмежити продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива (крім безалкогольного) та тютюнових виробів на території міста Черкаси в закладах торгівлі з 22:00 до 8:00.

Вадим Комаров ледве не отримав кулю

На життя черкаського журналіста Вадима Комарова вчинено замах. Інцидент стався близько другої години дня. За словами постраждалого, він знаходився у своїй квартирі, коли почув, що хтось постукав у двері, відкрив та побачив навпроти себе чоловіка, який цілиться в нього з пістолета. Але вчасно встиг відхилитися назад. Куля влучила в стіну. Пан Комаров запевнив, що добре запам’ятав зовнішність зловмисника та написав заяву у правоохоронні органи. На місці злочину працюють спеціалісти.

Водіїв знову штрафуватимуть заочно

4 вересня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №94 «Про затвердження Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки». Цей документ дає право заочно штрафувати водіїв-порушників. Таким чином на дорогах України запроваджується автоматична фіксація правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Тепер власники автомобілів будуть знову отримувати так звані «листи щастя».

Із впровадженням нововведення, розгляд справ про оскарження «листів щастя» покладається на загальних суддів.

Кінотеатр «Мир» реконструюють під спортивні зали

Про це повідомили у департаменті освіти та гуманітарної політики. Наразі роботи вже розпочато, будівлю обнесли парканом, спочатку відремонтують дах, потім систему опалення і на завершення виконають внутрішні роботи. Здати об᾽єкт мають до кінця поточного року.

Юні черкаські гімнасти дуже потребують спеціалізованої зали. Оскільки нині вони займаються в орендованому приміщенні. У департаменті сподіваються, коли з᾽явиться своя спортивна база в рази більше дітей зможуть займатися гімнастикою.

За межею бідності: як черкаські пенсіонери заробляють на хліб

Біля колишнього кінотеатру «Мир» на вул. Чорновола пенсіонери влаштували міні-ринок просто неба. Тут вони продають різний дріб᾽язок – від посуду до одягу та іграшок. Кажуть, що змушені торгувати через малі пенсії та високі ціни.

Стихійники повертаються

На вулиці міста знову повертається «стихійна торгівля». Зокрема по вулиці Гоголя та під стінами ЦДЮТ були помічені люди, які займаються несанкціонованою підприємницькою діяльністю. Незважаючи на заборону торгувати в цих місцях, люди повертаються на вже звичні точки продажу. Начальник патрульної поліції міста Черкаси Вадим Лісничук особисто вирішив перевірити, як виконується постанова міськвиконкому щодо стихійної торгівлі.