Президент Голобородько ніколи не чув про Магдебурзьке право?

Всякому місту – звичай і права,
Всяка тримає свій ум голова;
Всякому серцю – любов і тепло,
Всякеє горло свій смак віднайшло.

Це фрагмент мого улюбленого вірша Сковороди, що був написаний два з половиною століття тому. Напевне, в ті часи на рівні суспільних законів вважалися і принципи самостійності місцевого самоврядування. За нинішніх часів, напевне, Сковороду притягли до криміналтної відповідальності за пропаганду регіонального сепаратизму. Який часом плутають київські чиновники із самоврядуванням.

Бо в країні навіть президент не дуже тямить в розподілі повноважень між державою і місцевим самоврядуванням.
Виходить, що в Україні на самому початку російської анексії (поглинання) питання прав і свобод місцевого самоврядування навіть не обговорювалося і було “святим”.
А ще ви не замислювалися, чому Київ ніколи не був гетьманською столицею? Чому українські гетьмани оголошували своїми столицями лише невеличкі містечка? 😉
Справа в місцевому самоврядуванні. Київ отримав Магдебурзьке право наприкінці XV століття і з тої пори в місті чітко були закріплені основи самоврядування – виборче право та обрання голови громади та ради (в різні часи мали різні назви, що не змінювало їх змісту), судова система та місцеві податки. Тому гетьману в цих умовах було не комфортно – його влада не поширювалася на міста, що мали Магдебурзьке право. Тобто право на самоврядування місцевої громади.
А в Україні чимало міст отримали Магдебурзьке право в XV – XVII століттях. В тому числі і Черкаси…
Основні принципи Магдебурзького (німецького) права лягли в основу місцевого самоврядування і були вміщені в Конституцію сучасної України. Якщо цю інформацію пропустили під час навчання в школі чи вишу, то легко можна наздогнати, прочитавши в WikipediA. Звісно, цього не було в сценарії та скриптах серіалу “Слуга народу”. Але, врешті, може хтось ввічливо порадить Володимиру Голобородько прочитати віршик Сковороди і невеличку статтю з Wiki?
Місцеве самоврядування, децентралізація не мають нічого спільного з сепаратизмом. І їх принципи вже протягом століть лежать в основі побудови країн та правових систем цивілізованого світу.
Ілюстрація з мережі. Це не черкаська грамота про Магдебурзьке право. Але, кажуть, була дуже схожа 😉

Валерій Воротник