У результаті нестійкої синоптичної ситуації на Черкащині почастішали випадки випадіння грозових дощів і граду. Розподіл опадів по області був украй нерівномірний. Наприклад, у Звенигородському районі за три дні випала майже декадна норма дощу -24 мм. На решті території 1-16 мм.

Про це повідомляє головний синоптик Черкаської області Віталій Постригань.

Як наслідок, показник пожежної небезпеки на території різний: надзвичайний 5 клас у Жашківському, Чигиринському та Смілянському районах. У Черкаському, Канівському, Золотоніському, Уманському високий 4 клас. Лише у Звенигородському районі – відсутній 1 клас.

За прогнозом, у погоді Черкащини продовжує відмічатися літня класика: теплі ночі, «грозові дні», залпові зливи, локальні шквали та град. Все це пов’язано із бурхливою конвекцією, тобто активним переміщенням нагрітого від земної поверхні повітря вгору і утворенням міцних купчасто-дощових хмар. 16 червня цей процес посилиться, тому що з Карпат до нашого регіону проникатиме більш прохолодне повітря.

У вівторок-середу очікуються грозові дощі, а де грози – можливий град і шквали 15-20 м/с. Дощі дещо знизять температурний фон, але він залишиться вищим за норму на 2-4º. Температура вночі 14-16º, вдень 22-27º.

З другої половини тижня північний антициклон стабілізує обстановку, підсушить атмосферну вологу та посилить денний прогрів до 30-32º.

Від editor