Черкаський суд виніс перші шість рішень стосовно черкащан, які заборгували за вивезення великогабаритних та ремонтних відходів компанії «Нова якість «Благоустрій»

Замість лише кількох сотень боргу мешканці змушені будуть сплатити ще й 2102 гривні судового збору. І це без 1-2 тисяч гривень адвокатських витрат, які компанія наразі не заявляла, розповів адвокат групи компаній Максим Підгорний.

– Більшість боржників апелюють до відсутності індивідуального договору на вивезення негабариту та тим, що вони не користуються цією послугою або мають угоди зі сторонніми організаціями, які возять сміття до наших контейнерів, що зумовлює подвійну плату. Однак ми неодноразово заявляли: відсутність індивідуального письмового договору між сторонами не може бути підставою для звільнення від сплати вартості житлово-комунальних послуг, і про це прямо говорить закон та судова практика, – каже Максим Підгорний.

Роботу з боржниками ще минулоріч вели через наказне провадження, яке є спрощеною формою судочинства та не потребує виклику сторін для розгляду справи по суті. Окрім того, цей спосіб менш фінансово затратний як для стягувача, так і для боржника.

– Ми спочатку не йшли шляхом позовних проваджень з кількох причин. Перша – оперативність вирішення питання по суті та аби не завантажувати суди сотнями таких позовів. Друга – економія коштів боржників. Бо у випадку наказного провадження їм потрібно сплатити лише фактичну суму заборгованості та судовий збір у розмірі 210 грн. У позовному провадженні до боргу додається сума нарахованої пені, судових витрат, які у тому числі будуть включати розмір судового збору (вже 2102 грн) та послуги адвокатів, – говорить Максим Підгорний.

І вже є перші прецеденти, коли кілька сотень боргу для людини перетворилися у кілька тисяч. Таку «ведмежу послугу» черкасцям зробив Валерій Макєєв, який почав скасовувати судові накази.

– Ті, хто апелює до відсутності індивідуального договору на вивезення негабариту, наявності договорів з іншими особами, які не мають надавати цю послугу, незаконність діяльності компанії, чинять не на користь черкасців. Адже це маніпуляція. Наголошую: законодавець зобов’язує саме споживача укласти договір з компанією-переможцем конкурсу на надання послуги. Якщо він не звернувся у наш абонентський відділ для цього, то це не звільняє його від сплати за послугу з вивезення негабариту, – говорить адвокат компанії.

«Нова якість «Благоустрій» подає до суду всі підтверджувальні документи, зокрема й об’єми вивезених відходів за кожен місяць надання послуг. Саме на підставі цих даних обчислюється об’єм негабаритного сміття, яке продукують черкасці. Вартість його вивезення та утилізації розподіляють між усіма жителями міста. І ця процедура передбачена законом та застосовується і до послуги з вивезення твердих побутових відходів.

В управлінській компанії «Нова якість «Благоустрій» звертаються до жителів міста, які мають заборгованість за послугу з вивезення негабариту: сплатіть зараз, аби не переплачувати потім та не мати зайвий клопіт під час примусового виконання судових рішень!

Ознайомитися з першими рішеннями судів можна за посиланнями:

– https://reyestr.court.gov.ua/Review/94619647

– https://reyestr.court.gov.ua/Review/94619648

– https://reyestr.court.gov.ua/Review/94619649

джерело