У 2020 році Черкаський обласний лабораторний центр, що працює у сфері епідеміологічного нагляду, здійснив фінансових порушень на 6,3 млн грн у сфері боротьби із коронавірусом

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській під час ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», зокрема, питань використання коштів державного бюджету, а також коштів, отриманих з інших джерел, для забезпечення заходів, спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, виявили фінансових порушень на суму 6,3 млн грн. Контрольний захід охопив період з 01.01.2020 по 31.12.2020.

Під час контрольного заходу встановлено, що медикаменти та медичні вироби, які використовувалися при наданні платних послуг, зокрема проведення тестувань на COVID-19, були придбані за кошти бюджету, що призвело до покриття видатків спеціального фонду за рахунок коштів загального фонду на суму 4,1 млн грн.

Під час закупівлі товарів для забезпечення заходів, спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, було спрямовано 0,9 млн грн на придбання засобів індивідуального захисту за 16 договорами, які не відповідають визначеним стандартам якості, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України, що призвело до незаконного використання коштів на зазначену суму.

Під час інвентаризації наявності товарно-матеріальних цінностей у Лабораторному центрі виявлено брак медичного обладнання – Ампліфікатора в реальному часі CFX96 Touch Real-Time PCR DetectionSys вартістю 0,9 млн грн.

Крім того, встановлено, що доплату медичним та іншим працівникам установи, які забезпечують здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у розмірі трьох посадових окладів (тарифних ставок) нараховано та виплачено без урахування фактичного відпрацьованого часу у відповідних умовах.

За результатами контрольного заходу одну посадову особу притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 164-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення.

Матеріали ревізії передано до Управління Служби безпеки України в Черкаській області.

Про результати ревізії поінформовано Головне управління Національної поліції в Черкаській області, Черкаську обласну прокуратуру.

В Управлінні діє телефон довіри 63-85-90.

Пресслужба Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області