Поліція відмовляється розслідувати крадіжки майна на комунальному підприємстві Черкас

Про це редакції телекомпанії “Антена” повідомив директор черкаського комунального підприємства “Екологія” Сергій Солодовніков. Поліція відмовилася порушувати справу за заявою директора підприємства, у якого фактично вкрали 2 автомобілі та 3 трактора. Ми спробували з’ясувати, чому поліція не захищає інтереси громади міста Черкаси.

Наприкінці минулого року пан Сергій був призначений на посаду директора підприємства розпорядженням міського голови Черкас Анатолія Бондаренка. КП “Екологія” відоме тим, що є одним із кількох найпроблемніших підприємств міста, хоча відігравало важливу роль у комунальній інфраструктурі Черкас.

На території “Екології”, що розташована на колишніх очисних спорудах міста в мікрорайоні “Дніпровський”, планувалося вести перероблювання сміття рослинного походження, що утворює місто: гілля, опалого листя, залишків рослинності, що утворюються в результаті санітарного прибирання та благоустрою. Врешті, місто мало б отримати біокомпост, щоб повертався у біотиту для покращення грунтів на тій самі “Митниці”, де трава гине в піщаному та неродючому ґрунті.

Однак, доля підприємства була сумною. За часів керівництва Черкасами Одарича (Бродського) на ділянку, де працювало КП, почали нелегально вивозити виробничі відходи Черкаського ДОКу, що належав Бродському і де посаду директора до свого обрання міським головою обіймав Сергій Одарич. Зручне розташування поблизу виробництва вирішило долю підприємства.

Відходи вивозилися нелегально, а щоб вирішити питання їх утилізації, регулярно влаштовувалися пожежі. І авторів ідеї зовсім не засмучувало те, що мікрорайон “Дніпровський” та його мешканці регулярно задихалися від токсичного диму, який з’являвся в результаті горіння промислових відходів від виробництва шліфування ДСП. А щоб питання вирішити остаточно, на керівну посаду директора КП було призначено людину з орбіти тодішньої команди мера. Але, схоже, мета тоді була зовсім відмінна від розвитку комунального господарства. Через те, що Одарич не приховував, що прагне закрити всі комунальні підприємства, а їх функції передати до приватників.

Ця ідея торкнулася і КП “Екологія”. На посаду керівника було призначено Тетяну Бомбіну, що й нині, не соромлячись, стверджує, що її метою було доведення до банкрутства підприємства.

Про це редакції розповів нинішній керівник КП Солодовніков.

Виявляється, за його дорученням із колишньою директоркою зустрівся юрист підприємства. Тому що виявилося, що реально від комунального підприємства не залишилося навіть печатки.

Прагнучи знайти майно громади, яке досі перебуває на балансі КП, призначений директор почав вивчати державні реєстри та статистичну звітність комунального підприємства. Виявилося, що підприємство є де-факто банкрутом, а шалені гроші винне кредиторам. Серед яких є бюджет та… колишня керівниця підприємства.

Виявилося, що Бомбіна виграла суд про невиплату зарплати самій собі і що ця справа перебуває на примусовому виконанні в Державній виконавчій службі — стягнення з КП «Екологія» на користь колишнього директора цього ж підприємства Бомбіної Тетяни Юліанівни невиплаченої заробітної плати та компенсації за невикористану відпустку у період з вересня 2013 року по липень 2014 року.

Але яким було здивування нового очільника КП, коли з’ясувалося, що одночасно зі своїм звільненням, колишня директорка не передала засновнику підприємства — Черкаській міській раді — ані документів, ані майна, яке перебуває у володінні КП. Відповідно, нічого цього не отримав і новий очільник підприємства.

Про майно новий директор дізнався від виконавчої служби, куди його викликали задля надання письмових пояснень стосовно місцезнаходження документів та майна комунального підприємства «Екологія», а саме сільськогосподарської техніки та транспортних засобів:
– трактора колісного, модель ЮМЗ-6ДМ, заводський номер 816722, 1994 р.в., номерний знак 12680СА;
– трактора колісного, модель МТЗ-80, заводський номер 912825, 1993 р.в., номерний знак 12679СА;
– трактора колісного, модель Т-25А, заводський номер 647649, 1992 р.в., номерний знак 12681СА;
– автомобіля ВАЗ, модель 21099, 1995 р.в., номерний знак СА 2329АА, колір червоний;
– автомобіля TОYOTA, модель СМ35LV, 1993 р.в. номерний знак 01013 МЕ, колір білий;
-автомобіля ГАЗ, модель 3021-212, 2004 р.в., номерний знак СА1766АВ, колір білий.

Зрозуміло, що весь цей транспорт та техніка коштують далеко не дешево, і Сергій Солодовніков спробував дізнатися у Бомбіної його долю та місцезнаходження, однак жодної відповіді не отримав.

У зв’язку з відсутністю сільськогосподарської техніки та транспортних засобів на підприємстві, документів щодо їх використання та відсутністю даних щодо їх фактичного місцезнаходження 21.04.2021 на ім’я начальника СВ Черкаського ГУНП в Черкаській області підполковника поліції Сіленко О.М. скеровано повідомлення з додатками про вчинення злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 КК України, в порядку ст. 214 КПК України — Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Натомість, виконуюча обов’язки заступника начальника СВ ЧРУП ГУНП в Черкаській області капітан поліції Світлана Пшиченко у вказаних матеріалах ознак злочинів не виявила, відповідно, матеріали протягом 24 годин до ЕРДР внесені не були та заявника про даний факт не повідомлено, чим капітан поліції обмежила його право на звернення до суду для оскарження дій слідчого.

Фактично посадова особа поліції “списала” майно, що належить територіальній громаді міста, і захистила від відповідальності людину, що має отримати зарплату за те, що причетна до зникнення цього майна.

27 квітня 2021 року С.Солодовніковим на ім’я начальника Центрального відділу державної виконавчої служби у м.Черкаси направлено скаргу на бездіяльність державного виконавця за фактом нез’ясування у особи, на користь якої відбувається стягнення, місцезнаходження сільськогосподарської техніки та транспортних засобів, які були зареєстровані та перебували на балансі КП «Екологія» в період перебування Бомбіної Т.Ю. на посаді директора.

Сергій Солодовніков переконаний, що ця історія матиме продовження, а особа, що причетна до зникнення майна підприємства та доведення його до банкрутства, понесе відповідальність. Хоча схема, що була відпрацьована на КП, ймовірніше за все, більш глибока. Протягом багатьох років важливе для міста підприємство доводили до банкрутства, роботу, що воно виконувало, почали виконувати приватні структури з порушенням природоохоронного та земельного законодавства, а мікрорайон “Д” поступово почав перетворюватися на міське звалище.

Сергій Солодовніков каже, що підприємство незабаром почне активну роботу, на його території буде наведено лад, а майно буде повернуто територіальній громаді. Але чому тоді та старанно цьому чинить опір черкаська поліція?